«TC Latvija» publicitātes attēls — Toms Kampars

1. martā pulksten 18.00 tirdzniecības centrā «Galerijā Centrs» tiks atklāts Venēcijas biennāles 18. arhitektūras izstādei radītais paviljons «T/C Latvija» (TCL), kas aplūko lielveikalu kā nākotnes laboratoriju. Latvijas ekspozīciju Venēcijā sešu mēnešu laikā apmeklēja gandrīz 300 000 skatītāju, un tā bija starp visapspriestākajiem 2023. gada izstādes nacionālajiem paviljoniem. TCL ekspozīcija «Galerijā Centrs» būs skatāma līdz 14. aprīlim.

Ziņas Fold 27. februāris, 2024

«T/C Latvija» ir veidots kā atsauce uz lielveikalu — starptautiski atpazīstamu telpu, kurā lietotājs ir aicināts iepazīties ar veikala piedāvājumu un izdarīt izvēli. Ekspozīcijas autori asprātīgā veidā apkopojuši arhitektūras idejas no iepriekšējām arhitektūras izstādēm Venēcijā, ar mākslīgā intelekta palīdzību pārvēršot tās par 506 unikāliem veikala produktiem, kas izvietoti uz modulāra dizaina kartona plauktiem.

 

«Pirms arhitektūra pārtop par fizisku telpu ir ideja, pirms spageti un gaļa lielveikala plauktā top par «Pasta Bolognese» ir recepte, kas gadiem mīlēta un kopta. Bez arhitektu idejām un receptēm mēs dzīvotu pavisam citādā vidē un, iespējams, arī ēdienam nebūtu garšas vai tā būtu citāda. Mums ir pārsteidzoši spējīgi un talantīgi cilvēki, kas var radīt jaunas receptes un idejas, kas iedvesmo pasauli, un ar to mēs varam konkurēt. Ekspozīcija un mēs, TCL komanda, aicinām izzinošā eksperimentā, pētīt un kombinēt dažādas idejas, un radīt savas,» stāsta arhitekts Ints Menģelis, viens no ekspozīcijas idejas radītājiem.

TCL ekspozīcija «Lielveikals, kā nākotnes laboratorija» tirdzniecības centrā «Galerija Centrs» bez maksas būs skatāma no 1. marta līdz 14. aprīlim.

 

Latvijas paviljona komisārs — Jānis Dripe, Latvijas Republikas Kultūras ministrija. Projekta vadītāja — Austra Bērziņa. Komunikācija — Kalvis Kidals. Dizaina komanda — Ernests Cerbulis, Ints Menģelis, Toms Kampars, Karola Rubene. Kurators — Uldis Jaunzems–Pētersons. Izgatavošana un palīdzība — Mārcis Benužs, Solvita Bernande, Reinis Lansmanis, Markuss Brieze, Jūlija Lazdiņa, Katrīna Mediniece, Kristaps Deičs, Krists Ernstsons, Katerina Korneo (Caterina Coroneo). Skaņa — Andris Strazds. Sadarbības partneri — «DEI Arh», «Rimi», «Smilga», «Magnum NT».