Attēls no Astras Zariņas grāmatas par Romas jumtiem. Foto — Baltazars Korabs

14. martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāta izstāde «Roma un skolotāja, Astra Zariņa», kas pievēršas ievērojamās latviešu arhitektes un pedagoģes Astras Zariņas ilgstošajam pētījumu objektam — Romai, tās publiskajai telpai un jumtu ainavu sociālajai nozīme uz pilsētas ikdienu un kultūru. Izstādi rīko nodibinājums «Arhiteksti» sadarbībā ar RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultāti un Astras Zariņas pazīstamākā studenta, arhitekta Stīvena Hola dibināto galeriju «’T’ Space».

Ziņas Fold 5. marts, 2024

Par izstādes pamatu kalpo Astras Zariņas un izcilā ungāru arhitektūras fotogrāfa Baltazara Koraba 1976. gadā izdotā grāmata «I tetti di Roma: Le terrazze, le altane, i belvedere» jeb «Romas jumti». Veidojot izdevumu, Zariņa definēja jumtu ainavas (roofscape) koncepciju un argumentēja, ka jebkura pilsēttelpas plakne var būt sabiedriski aktīva, var sniegt ieskatu sabiedrībā, kā arī atklāt tās paradumus un īpatnības. Līdztekus Romas pētīšanai, Zariņa aktīvi cīnījusies arī par nelielās Baņoredžo komūnas Čivitas saglabāšanu, dibinot tajā Čivita Institūtu.

 

Izstādē tiks eksponēti izdevuma «I tetti di Roma» oriģinālmateriāli, tajā skaitā lielformāta Baltazara Koraba fotogrāfiju izdrukas, Zariņas personīgās Romas skices, atzītā amerikāņu arhitekta Stīvena Hola (Steven Holl), Zariņas pazīstamākā studenta, darbu lielformāta izdrukas un ar roku rakstītās vēstules, kā arī Zariņai veltītā memoriāla «Belvedere» makets. Izstādi papildinās augstskolas RISEBA Arhitektūras un Dizaina fakultātes un «Arhitekstu» 2023. gada novembrī rīkotās meistarklases «Civita 2023» laikā radītie darbi.

 

Izstādes atklāšanas pasākumu, kas notiks 14. martā plkst. 17.00, ievadīs Ņujorkas arhitektūras studijas «Steven Holl Architects» un galerijas «’T’ Space» pārstāve Marisa Espe, kura ar video tiešraides palīdzību intervēs Stīvenu Holu. Pasākumā tiks prezentēta arī īpaši šai izstādei sagatavota īsfilma par Zariņas mūža ieguldījumu arhitektūrā un ietekmi uz Stīvena Hola profesionālo karjeru. Lai piedalītos izstādes atklāšanā, interesenti aicināti iepriekš reģistrēties.

 

Izstāde Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs skatāma no 14. marta līdz 27. aprīlim. Izstādi rīko nodibinājums «Arhiteksti» un augstskolas RISEBA Arhitektūras un Dizaina fakultāte sadarbībā ar galeriju «‘T’ Space / Steven Myron Holl Foundation» Ņujorkas štata Rainbekā.

 

Ekspozīcija tiks iekļauta RISEBA Arhitektūras un Dizaina fakultātes rīkotās otrās starptautiskās arhitektūras konferences «Rixarch 2024» programmā, kas veltīta Astrai Zariņai un notiks no 12. līdz 14. aprīlim. Konferencē kā vieni no galvenajiem runātājiem uzstāsies arī Zariņas dibinātā Čivita Institūta vadītāji.