Foto — Martin Parr

Eiropas Arhitektūras studentu asamblejas (EASA) Latvijas nodaļa aicina studentus un absolventus līdz 1. maijam pieteikties arhitektūras vasaras nometnei, kas no 28. jūlija līdz 11. augustam Benidormā, Spānijā pulcēs 500 dalībniekus no Eiropas un visas pasaules. Šī gada asamblejas tēma ir «Shanzhai» — apzīmējums ķīniešu valodā, kas saistīts ar kopēšanas un imitācijas kultūru.

Ziņas Fold 26. aprīlis, 2024

EASA ir kultūras un izglītības apmaiņas platforma, kas apvieno arhitektūras studentus un profesionāļus visā Eiropā un pasaulē. Katru gadu kāda no EASA tīkla valstīm rīko asambleju — divu nedēļu vasaras rezidenci, kuras dalībnieki dalās ar pieredzi, eksperimentē un ar jaunām arhitektūras praksēm izaicina esošās metodes. No Latvijas asamblejā šogad varēs piedalīties seši studenti.

 

Dienvidkorejas filozofs Bjūng-Čuls Hans (Byung-Chul Han) par «Shanzai», kas izvēlēts par 2024. gada EASA tēmu, raksta: «Shanzhai» ir ķīniešu neoloģisms, kas apzīmē kādas formas vai idejas piesavināšanos, atsakoties no tās sākotnējā statusa. Šis jēdziens mūsdienās aptver visas Ķīnas dzīves jomas: ir «Shanzhai» arhitektūra, «Shanzhai» ēdieni un pat «Shanzhai» slavenības. «Shanzai» pievilcība slēpjas tieši funkcionālajās un atjautīgajās variācijās, un tā novatorismu nosaka nevis ģenialitāte vai radīšana «ex nihilo», bet gan tas, ka tā ir daļa no anonīma un nepārtraukta kombinācijas un mutācijas procesa.»

 

«Arhitektūrā un mākslā novitātes kults ir nemitīgs. Skolās mums māca, ka kopēt ir negodīgi un slinki. Ironiskā kārtā neviens mākslas darbs neveidojas bez apzinātas vai neapzinātas saiknes ar iepriekš radīto. Idejas nav nekas cits kā kumulatīvs rezultāts, kas radies, apvienojot tūkstošiem kultūras avotu, kurus vēstures gaitā radījuši miljoniem un miljoniem cilvēku. Mūs dziļi satrauc šī Rietumu kapitālistiskajām vērtībām raksturīgā oriģinalitātes fetišizācija un no tās izrietošā sadarbības neveicināšana. Mēs skatījāmies uz šo ainavu un jutāmies, maigi izsakoties, neērti. Tāpēc EASA šī gada tēma ir «Shanzai»,» vēsta asamblejas uzsaukums.

Atbilstoši tēmai šī gada asamblejā netiks organizētas jaunas darbnīcas. Izmantojot «Shanzhai» metodoloģiju, dalībnieki veicinās sociālās un kultūras sadarbības procesu, kas izaicina un dekonstruē priekšstatus par autentiskumu un autorību mākslā un arhitektūrā, sistemātiski kopējot iepriekšējās EASA darbnīcas tādējādi kā demokratizējot arhitektūras izglītību.

 

Lai pieteiktos dalībai nometnē, interesentiem jāiesniedz arhitektūras «pīle» — skaļa un pamanāma vietzīme Benidormā, kas iecerēta kā debesskrāpis, kas iemieso paša autora būtību. «Pīle» ir atsauce uz Denīzes Skotas Braunas un Roberta Venturi radošo darbnīcu Lasvegasā («Learning From Las Vegas», 1972), kur studenti pārvērtēja «bezgaumīgo» un «izlecošo» komerciālo arhitektūru. Interesentiem līdz 1. maijam jāiesniedz izometriska debesskrāpja skice un īss apraksts, kas paskaidro tā arhitektūras koncepciju, nosūtot pieteikumu uz easa.latvia@gmail.com.

 

Plašāka informācija par pieteikšanos un dalību nometnē — EASA Latvijas nodaļas Instagram kontā.