Animācija — Katrīna Sadovņikova

Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) tika atklāta mākslinieka Kriša Salmaņa izstāde par bibliotēkas informācijas sistēmām «Bezdarbības māktie ziloņi». Tās kuratore ir Anda Boluža, kura jau kopš 2017. gada LNB veido ekspozīcijas par plašu tēmu loku. Rubrikā «Forša fīča» Anda stāsta par resursiem, kas palīdz viņai veikt pētniecisko darbu, gatavojot izstādes.

Forša fīča Fold 12. aprīlis, 2024

«Kā izstāžu kuratorei un dažādu ekspozīciju satura autorei man bieži jāveic pētnieciskais darbs, meklējot noderīgus vēsturiskos attēlus, faktus un arhīvu materiālus. Neatsverams palīgs, veidojot izstādi «No Arkādijas līdz Marsam» par Rīgas parku vēsturi un protestiem, bija vietne «Redzidzirdilatviju.lv», kas nodrošina ātru un ērtu piekļuvi Latvijas Kinofotofonodokumentu arhīva digitalizētajam krājumam. Ieraksti meklētās vietas nosaukumu un pāris sekunžu laikā ieraugi to vēsturiskās fotogrāfijās! Zinu, ka arī mākslinieks Krišs Salmanis, kura izstādi nupat atklājām, tur atradis daudz interesanta. Tikpat lieliska vietne ir jaunā «Digitalabiblioteka.lv», kas ļauj piekļūt dažādu arhīvu, muzeju un bibliotēku materiāliem, sēžot mājās uz dīvāna. Tur dažu minūšu laikā atradu unikālas Vējzaķsalas jeb Fēgezaka salas fotogrāfijas no Daugavas muzeja krājuma, ko 1989. gadā ekspedīcijas «Ķīpsala–jūra» laikā uzņēmis Gunārs Binde.»

Anda Boluža absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju un vēlāk studējusi mākslas un dizaina kritiku Karaliskajā Mākslas koledžā Londonā. Viņa pētījusi gan padomju laika grafikas dizainu, gan rakstījusi par laikmetīgo dizainu Latvijā. Anda bijusi kuratore Latvijas Fotogrāfijas muzejā, kā arī vadījusi Latvijas Laikmetīgā mākslas centra komunikāciju. Kopš 2017. gada Anda rīko izstādes Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Līdz 21. septembrim LNB apskatāma Andas kūrētā Kriša Salmaņa izstāde «Bezdarbības māktie ziloņi», kas bibliotēku rāda kā spoguļu labirintu, kur ceļā uz mērķi apmeklētāju vada bibliotekāru izstrādātie meklēšanas rīki.

 

Nupat Andas sastādītais izdevums par Rīgas parkiem un protestiem saņēmis grāmatu mākslas konkursa «Zelta ābele 2023» balvu. Izdevums apkopo materiālus no izstādes «No Arkādijas līdz Marsam», kas pērn bija skatāma LNB un kas nominēta arī Latvijas Dizaina gada balvai 2024.