Animācija — Katrīna Sadovņikova

Grafikas dizainere Karola Rubene rod iedvesmu pilsētvidē un arhitektūrā. Šīs tēmas ir klātesošas arī dizaineres veidotajos darbos, kas nominēti Latvijas Dizaina gada balvai 2024. Karola radījusi gan 18. Venēcijas arhitektūras biennāles Latvijas paviljona «T/C Latvija» grafikas dizainu, gan iedzīvinājusi Rīgas namu flīžu motīvus gaisīgos lakatos. Rubrikā «Forša fīča» Karola stāsta par podkāstu, kas papildina viņas ikdienas pastaigas.

Forša fīča Fold 17. maijs, 2024

«Tā kā ilgas stundas pavadu, sēžot pie datora, man ir ārkārtīgi svarīgi atrauties no tā — ieelpot svaigu gaisa malku un doties ārā pilsētā. Lai pastaiga iegūtu raitāku un ritmiskāku soli, es uz austiņām klausos mūziku, taču ir reizes, kad gribas iemācīties ko jaunu. Tad es klausos podkāstu «99% Invisible», kuram ir nu jau teju 600 epizožu. Podkāsts ir par arhitektūru un dizainu, par lietām, kas mums ir apkārt, bet bieži vien netiek ievērotas un ir pieņemtas kā norma, lai gan aiz tām slēpjas ievērības cienīgi stāsti. «99% Invisible» mani ir iepazīstinājis, piemēram, ar dāņu arhitekta Jerna Utsona (Jørn Utzon), Sidnejas Operas nama autora, skaudro stāstu par to, kāpēc viņš tā arī nekad neatgriezās Austrālijā, lai apskatītu sava grandiozā projekta galarezultātu.

Tas, kas, manuprāt, «99% Invisible» padara tik pievilcīgu, ir tā spēja iedziļināties dažādās tēmās ārpus arhitektūras un dizaina. No šī podkāsta esmu uzzinājusi daudz jauna par mūziku, kino, skaņu, par to, kāpēc margarīns agrāk bija rozā krāsā, par apģērbu, par «Geocities», kas bija agrīnā interneta lietotāju pirmie web dizaina centieni, par smaržām, lielveikaliem, parkiem un vēl, un vēl. Šis podkāsts apmierina manu kāri pēc jaunas informācijas, un pie reizes ir jāpiemin, ka raidījumu papildina arī kvalitatīvs skaņas dizains.»

Karolas Rubenes veidotie lakati nominēti Latvijas Dizaina gada balvai 2024 produktu dizaina kategorijā, savukārt «T/C Latvija» grafikas dizains ir starp komunikācijas dizaina nominantiem. Sekot līdzi Karolas radošajām gaitām var dizaineres mājaslapā un Instagram kontā.