Vides objekts «Kopā pie Doma» — «Lightfoot»

Noslēdzies Rīgas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta rīkotais metu konkurss vides mākslas objektu izveidei Vecrīgā, kura rezultātā iegūti divu vides mākslas objektu dizaini un tehniskie risinājumi. Lai gan konkursā tika iecerēts veidot vides objektus četrās vietās, uzvarētājs izvēlēts tikai divām lokācijām. 11. novembra krastmalā taps brīvdabas mākslas telpas «Savvaļa» un mākslinieka Andra Eglīša darbs, savukārt Doma laukumā tiks īstenots apvienības «Lightfoot» projekts.

Ziņas Fold 29. maijs, 2024

Kopumā konkursā tika pieteikts 21 mets objektiem četrās vietās Vecrīgā — 11. novembra krastmalā, Doma laukumā, Līvu laukumā un Reformācijas laukumā. Uzvarētāji jeb pirmās godalgas ieguvēji tika noteikti tikai divās no četrām konkursa daļām — 11. novembra krastmalā un Doma laukumā. Līdz jūlija sākumam objekti tiks īstenoti 11. novembra krastmalā, savukārt līdz jūlija nogalei — Doma laukumā, radot jaunu laikmetīgās mākslas un interaktīvu dizaina objektu klātbūtni Vecrīgā. Vides mākslas objekti Rīgas iedzīvotājiem un viesiem būs skatāmi Vecrīgā no jūlija līdz septembra nogalei. Nākamajos gados objektus plānots izvietot arī citās apkaimēs.

11. novembra krastmala

1. vieta: «Laika upes liecinieki» — «Savvaļa», Andris Eglītis

«Savvaļas» un mākslinieka Andra Eglīša darbs «Laika upes liecinieki» paredz veidot vides mākslas objektu, kura fiziskais veidols būs septiņu «apdzīvojamu» lielformāta skulptūru ansamblis, kas vienlaikus pildīs arī atpūtas vietas funkciju. Ansambļa skulptūras tiks veidotas no īpaša aerobetona, jaucot to ar dažādiem Latvijas zemes krāsu pigmentiem, tādējādi iegūstot materiālu, kas vizuāli atgādina smilšakmens klinšu iezi. Vides mākslas objektu atrašanās vieta — krastmala — un izmantotais materiāls rosina asociācijas par skulptūrām kā par arheoloģiskiem atradumiem vai no upes izskalotiem priekšmetiem.

2. vieta: «Trīs paviljoni» — «Samping» un «Bonuss W»

Arhitektūras un dizaina studijas «Sampling» un reklāmas izgatavošanas uzņēmuma «Bonuss W» apvienības projekts «Trīs paviljoni» paredzēja krastmalā izveidot trīs paviljonus, kas postmodernā interpretācijās atsaucas uz Rīgas arhitektūru, kalpojot kā vietzīmes krastmalas ainavā.

3. vieta: mākslinieka Reiņa Dzudzillo priekšlikums

Reiņa Dzudzillo vides mākslas objekts iecerēts kā vizuāls dzejolis upei, kas stieptos 500 metru garumā. Lineārā instalācija tiktu veidota no 200 objektiem — ceļa zīmēm —, kas sveicinātu Rīgā iebraukušos no Pārdaugavas puses, savukārt promenādē aicinātu iziet visu instalācijas garumu.

Doma laukums

1. vieta: «Kopā pie Doma» — «Lightfoot»

Apvienības «Lightfoot» projekts tiecas atdzīvināt Rīgas vēsturiskā centra sirdi ar aizraujošu pilsētvides mākslas objektu, kas aizpildīs līdz šim tukšu pilsētvides telpu un kļūs par satikšanās punktu cilvēkiem vietā, kur sastopas septiņas ielas. Instalācija veidota kā modulāra, atvērta un ažūra konstrukcija, kas dažādi apspēlē pusloka arkas elementu arhitektūrā, piedāvājot dažādas objekta apdzīvošanas iespējas — no mierīgas atpūtas, līdz kustībai un šūpolēm, paredzot arī dažādus noēnojuma līmeņus. Autori uzsver, ka «Kopā pie Doma» ir ne tikai mākslas instalācija, bet arī uz kopienu vērsta iniciatīva, aicinot cilvēkus no visām sabiedrības grupām baudīt un mijiedarboties no jauna atdzīvinātajā publiskajā telpā.

2. vieta: «Apaļais galds» — Arturs Analts un «Yes We Can»

Mākslinieka un dizainera Artura Analta un dizaina izgatavošanas uzņēmuma «Yes We Can» projekts «Apaļais galds» iecerēts kā interaktīvs vides objekts — monumentāls apaļais galds, kas simboliski iemiesotu vienlīdzības, demokrātijas un savstarpējas cieņas ideālus, aicinot uz savstarpēju diskusiju. Ap galdu tiktu izvietotas 195 sēdvietas — viena katrai Apvienoto Nāciju Organizācijas atzītajai suverēnajai nācijai.

3. vieta: «Laika kapsula» — «Piens Fest»

«Piens Fest» priekšlikums «Laika kapsula» vēsta par Latvijas vizuālās mākslas mantojumu un tā potenciālo apdraudējumu kara apstākļos. Objekta forma atsaucas uz Doma baznīcas smaili, kurā slejas ne tikai gailis, bet arī lode, kurā ievietota kapsula ar vēsturiskām liecībām, kas glabā vēstījumu nākamajām paaudzēm. Līdzīgi «Laika kapsulas» kupolā tiktu izvietotas Latvijas mākslas reprodukcijas.

Līvu laukums

2. vieta: «Rotaļrīga» — «Pareizā ķīmija»

Instalācija «Rotaļrīga» sastāv no vairākiem atsevišķiem objektiem, kas visi kopā veidotu bērnu rotaļu laukumu. Koncepcijas pamatā ir refleksija par Rīgas pilsētas jauno vizuālo identitāti, vienlaicīgi gan komunicējot jauno pilsētzīmi, gan to dekonstruējot un padarot emocionāli tuvāku un atvērtāku.

3. vieta: «Gaismas ceļojums» — «Aktsiaselts Adamlights» filiāle «Adam Decolight Latvia»

Vides objekts «Gaismas ceļojums» iecerēts kā interaktīva instalācija, kas bērniem ļauj radīt savu gaismas šovu, mainot instalācijas elementu gaismas toņus un ritmus. Objekta centrā plānota liela laiva, kas tiktu aprīkota ar dažādiem gaismas efektiem un piedāvātu bērniem iespēju «peldēt» cauri gaismas jūrai.

Reformācijas laukums

2. vieta: «Oksitocīna portāls» — Ēriks Božis

«Oksitocīna Portāls» iecerēts kā telpiska konstrukcija, kam par pamatu ņemts oksitocīna jeb «laimes hormona» molekulārais režģis. Autors norāda, ka Pēterbaznīca ir vieta, kuras vēsturiskā bagāža sastāv no raudzīšanās nākotnē — ja tagadne vienmēr ir sūra un bēdīga, nākotni vienmēr redzam gaišu un priecīgu. Šajā objektā Pēterbaznīcas baroka portāls sastaptos ar portālu uz nākotni.

Jau vēstījām, ka Rīgas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departaments martā izsludināja metu konkursu par četru vides mākslas objektu dizaina un tehniskā risinājuma izstrādi, lai Vecrīgas revitalizācijas plāna ietvaros iegūtu risinājumus iesaistošām, funkcionālām un mākslinieciski augstvērtīgām instalācijām četrās Vecrīgas vietās.