Plakāta dizains — Edgars Zvirgzdiņš. Publicitātes foto

Grafikas dizaina birojs «Asketic» kopīgi ar zīmolu «Miesai» nesen aizsākuši vērienīgu projektu, lai 12 piegājienos radītu oriģinālus produktus ar atsaucēm uz mākslinieka un dizainera Anša Cīruļa veikumu. Grafikas dizaina darbu radīšana uzticēta dizaineriem, kuri ar savu ikdienas darbu aktīvi veido mūsdienu Latvijas dizaina telpu.

Ziņas Evelīna Ozola 11. jūnijs, 2014

Projekta galvenais varonis Ansis Cīrulis bija viens no Latvijas spēcīgākajiem māksliniekiem pirmās brīvvalsts laikā. Viņš meistarīgi strādājis visdažādākajās tēlotāja un lietišķās mākslas tehnikās: keramikā, glezniecībā, grafikā, tēlniecībā, gobelēnā un citās. Anša Cīruļa darbiem raksturīgs izteikts latviskums — etnogrāfisku rakstu interpretācijas, ģeometrizēti, stūraini burti.

 

«Iedvesma projekta idejai radās, strādājot pie grāmatas par Ansi Cīruli, kura izdota izdevniecības «Neputns» paspārnē 2009. gadā,» saka Miķelis Baštiks, dizaina studijas «Asketic» galvenais dizainers, «Ansis Cīrulis savulaik radīja skaidru latvisku identitāti. Mēs vēlamies to nodot tālāk.» Projektā izmantots «Asketic» 2010. gadā radītais fonts «Cīrulis».

 

Pirmais sērijas darbs bija četru koka paneļu komplekts, ko radīja «Asketic» paši, — ar burtiem L, A, R un K dažādos izmēros, krāsās un finierējumos. Burti kopā izveido vārdu LARK, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē «cīrulis».

Otro no 12 darbiem radījis grafikas dizaineris Edgars Zvirgzdiņš, biroja «Associates, Partners et Sons» vadītājs. Tas ir tumšpelēks plakāts ar folijspiedē drukātu uzrakstu «Bez cīņas nav uzvaras». Smalko drukas darbu paveicis Ansis Drāznieks.

Edgars Zvirgzdiņš: «2. Rīgas latviešu strēlnieku pulka 3. rotas karoga uzraksts «Bez cīņas nav uzvaras» šodien ir tikpat aktuāls, cik toreiz, kad to veidoja Ansis Cīrulis. Lielas uzvaras joprojām sastāv no daudzām mazām cīņām.»

Jau jūnija beigās iecerēts laist klajā nākošo darbu sadarbībā ar žurnāla «Modernists» galveno dizaineri un zīmola «Zai» izveidotāju Madaru Krieviņu. Arī pārējie dizaineri ir apzināti un devuši savu piekrišanu dalībai projektā. Projekta noslēgumā ir paredzēta izstāde, kurā visi darbi būs apskatāmi vienkopus, bet līdz tam tie tuvāk apskatāmi un iegādājami «Miesai» interneta veikalā.