«GIGI bloks». Publicitātes attēls

Kopenhāgenā noslēdzies ikgadējais starptautiskais radošo industriju konkurss «Creative Business Cup», un šogad finālistu pulkā iekļuvis arī Latvijas produkts «GIGI bloks», iegūstot godpilno 2. vietu. Uzvaru izcīnījusi Polijā radīta radošam mācību procesam paredzēta datorspēle «Professor Why», bet trešajā vietā ierindojies Austrijas komandas projekts «PocketSky».

Ziņas Ieva Laube 21. novembris, 2014

Konkursā pirmo vietu ieguvusī izglītojošā datorspēle «Professor Why» ļauj veikt ķīmiskus eksperimentus drošā, virtuālā laboratorijā. Datorspēlē apvienojas realitāte ar datorģenerētiem attēliem — izmantojot web kameru un edu–kartes, paplašinātās realitātes tehnoloģija ļauj «atdzīvināt» ķīmiskos eksperimentus. ««Professor Why» rada pilnīgi jaunu izglītības pieredzi, spēles lietotājus iesaistot radošā mācību procesā ķīmijas, fizikas un matemātikas apgūšanai, izmantojot paplašinātās realitātes principus,» galvenās godalgas piešķiršanu pamatojusi žūrija. «Creative Business Cup» uzvarētāji saņem 20 000 ASV dolāru naudas balvu un VIP dalību Vispasaules Uzņēmējdarbības kongresā, kas notiks nākamā gada martā Milānā.

Otro vietu ieguvušais Latvijas produkts «GIGI bloks» ir lielizmēra modulāri kartona klucīši bērniem, kurus savienojot iespējams būvēt mājokļus, cietokšņus, torņus, dzīvniekus, mašīnas, kuģus un daudz ko citu, vienlaicīgi attīstot radošumu, iztēli un telpas izjūtu. Klucīši ir savstarpēji viegli savienojami, viegli un droši, veidoti no videi draudzīga un izturīga kartona. Žūrijas viedoklis par «GIGI bloks» skan šādi: «Komanda izmanto radošo procesu, lai radītu ko neordināru no ikdienā izmantojamiem materiāliem. Viņi ir pārliecinājuši žūriju par savu potenciālu ar labu produktu un glītu dizainu. Radošums ir klātesošs ne tikai pašā uzņēmumā, bet tiek ienests arī «GIGI bloks» lietotāju dzīvē.»

«GIGI bloks» idejas līdzautore un biznesa attīstības vadītāja Ilona Viļuma par «Creative Business Cup» konkursā iegūto pieredzi stāsta: «Šis konkurss ir viens no vērtīgākajiem ceļiem, kas ieved uzņēmumu starptautiskajā arēnā. Iedomājieties — prezentēt savu biznesu, satikt un saņemt ieteikumus no ietekmīgākajiem biznesmeņiem un uzņēmējdarbības profesionāļiem no «Kauffman», «Lego», «IKEA group», «Entrepreneur Magazine». Ātra reakcija, spēja kritiski vērtēt atgriezenisko saiti, ieviešot tūlītējas izmaiņas «GIGI bloks» produkta prezentācijā, iespējams, deva to pēdējo soli, lai mēs iegūtu godpilno otro vietu.»

«GIGI bloks», pateicoties konkursam, ieguvuši ne tikai 10 000 ASV dolāru naudas balvu, bet arī mentorus — investoru, finanšu un uzņēmējdarbības ekspertu Murli Bhamidipati un UNC Uzņēmējdarbības centra (UNC Center for Entrepreneurship) direktoru un «Kauffman» fonda padomes locekli Tedu Zolleru (Ted Zoller), kuri gatavi uzņēmumam sniegt konsultācijas. Konkursa laikā «GIGI bloks» komandu uzrunājuši arī vairāki investori, sakot, ka produkta autori paši vēl neapzinās, ka sēž uz zelta raktuves.

Savukārt trešās vietas ieguvēji — «PocketSky» no Austrijas — radījuši pavisam vieglu, kabatā pārnēsājamu galvas aksesuāru, kas izstaro zilu «saulainas vasaras debess» gaismu un palīdz tikt galā ar rudens un ziemas melanholiju, ilgstošu lidojumu radītām nepatīkamām sajūtām, kā arī sniedz enerģijas lādiņu saspringtā dienā. Žūrija to novērtējusi atzinīgi: «Talantīgajai komandai piemīt ievērojams radošums produktu dizaina jomā. Viņu biznesa modeļa piedāvājums ar milzīgo tirgus potenciālu gādā par miljoniem cilvēku, kurus skārusi rudens un ziemas melanholija un garo pārlidojumu atstātās pēdas.»

«Creative Business Cup» īpašās godalgas saņēma Vācijas uzņēmums «Original Unverpackt» — universālveikalu ķēde, kas atturas no vienreizējās lietošanas iepakojuma, Spānijas komanda ar neirotehnoloģiju «Ussens», kas izmēra, kā patērētāju smadzenes reaģē uz emocionāliem impulsiem un pēc šiem datiem secina par reklāmu, produkta vai zīmola ietekmi, Dienvidkorejas komandas ierīce «Zikto», kas analizē cilvēku gaitu un ierosina uzlabojumus, lai novērstu nepareizu ķermeņa līdzsvaru un gaitu, kā arī Izraēlas komandas programmatūra «Talkitt», kas palīdz cilvēkiem ar runas traucējumiem.

 

«Creative Business Cup» Latvijā šogad rīkoja Jauno uzņēmēju centrs, sadarbojoties ar Kultūras ministriju, Dānijas Kultūras Institūtu un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru.