«radi!» nedēļu uzsākam ar FOLD radošo industriju kataloga atvēršanu — tā ir ērti lietojama, brīvi pieejama datu bāze ar Latvijas radošo industriju uzņēmumiem, personībām, projektiem un darbiem. Turpmāk un vienmēr katalogu atradīsiet izvēlnes rindā.

Redakcija Evelīna Ozola 9. marts, 2015

FOLD katalogs izveidots, lai gūtu pārskatāmu priekšstatu par radošajām industrijām Latvijā un lai būtu, kur ieskatīties, gadījumos, kad jānosauc, piemēram, pieci labi grafikas dizaineri vai kad meklējat kādu, kurš varētu uzzīmēt glītu ilustrāciju vai palīdzēt ar interjera projektu. Tas noderēs sadarbības partneru un darba meklējumos. FOLD katalogs turpina «Designblog» laikā veidoto katalogu, padarot to vizuāli uztveramāku un papildinot ar kontaktinformāciju, īsu raksturojumu, atslēgas cilvēkiem un darbiem, kā arī saitēm uz publikācijām FOLD saturā. «Saistītie profili» norāda uz citiem katalogā esošiem uzņēmumiem, ar kuriem veidotas sadarbības vai kuros profesionāļi guvuši pieredzi, lai vēlāk dibinātu paši savu biznesu. Tie ir tie, kam pavaicāt atsauksmi par interesējošo uzņēmumu.

Pirmie 60

Katalogā pašlaik ir 60 ierakstu, un tas ir tikai sākums. Vēl divtik profilu gaida pēdējo pārbaudi pirms publicēšanas, un, protams, katalogs drīz būs pieejams arī angļu valodā. Papildināsies ietverto nozaru saraksts, un aizpildīsies visi alfabēta burti. Pārsteidzoši, ka tik daudzi uzņēmuma vārdu izvēlējušies sākt ar latviešu valodas alfabētā trūkstošo W. Katalogs augs un, visticamāk, tāpat kā Rīga, nekad nebūs gatavs.

Šis bija aizraujošs darbs — meklēt un caurskatīt mājaslapas, Facebook lapas un Instagram kontus, iepazīstoties ar jaunākajiem darbiem, panākumiem un veidiem, kādos uzņēmumi par sevi stāsta. Par katru esam centušies pateikt to labāko un izvēlēties, mūsuprāt, zīmīgākos darbus, kas demonstrē katra kompetences amplitūdu. Mēs ceram, ka katalogs būs noderīgs palīgs tiem, kas meklē, un atnesīs jaunas sadarbības tiem, kas atrasti.

Kataloga atlases kritēriji

  • Pamanāma klātbūtne internetā, tas ir, funkcionējoša mājaslapa vai Facebook lapa, kas pēdējā gada laikā ir papildināta ar jauniem darbiem.
  • Profesionalitāte, oriģināli un kvalitatīvi darbi. Tie, kas rada viduvējas vai zemas kvalitātes darbus, katalogā nenonāks.
  • Realizētu darbu pārsvars pār studiju, pašiniciatīvas vai klientu neapstiprinātiem darbiem.
  • Dalība kuratoru veidotās izstādēs, respektabli apbalvojumi un publikācijas nāk par labu.
  • Vismaz daļa darbu tiek radīti Latvijā vai Latvijas klientiem; autora nacionalitāte nav izšķiroša.
  • Katram no šiem punktiem var būt izņēmumi — ir tādi autori, par kuru darbiem visi zina arī bez mājaslapas esamības, un ir tādi, aiz kuru pārliecinošās interneta komunikācijas slēpjas vāji darbi. Dažkārt viens darbs var būt spēcīgāks par četrām dažādām kolekcijām.

Ja neatrodat sevi katalogā

Nesatraucieties. Ja esam jūs pieminējuši kādā FOLD publikācijā vai apmainījušies ar e–pastiem, mēs par jums zinām, un, visticamāk, jūsu uzņēmuma profils jau ir ceļā uz publicēšanu. Tomēr, ja nekad neesam pārmijuši kaut pušplēstu vārdiņu, var gadīties, ka neesam par jums dzirdējuši. Tādā gadījumā — atrakstiet uz info@fold.lv.

Ja nepieciešamas izmaiņas

Ja neesat mierā ar izmantotajiem attēliem vai ierakstos atrodat kļūdas, sūtiet ziņu uz info@fold.lv, un mēs izlabosim. Ja nevēlaties būt iekļauti FOLD katalogā, no dalības, protams, ir iespējams atteikties. Par ieraksta izveidi, labojumiem vai dzēšanu samaksa netiek ieturēta.

Kataloga autori

Informācijas atlase un apstrāde — Evelīna Ozola, Ieva Laube, Matīss Groskaufmanis
Dizains un programmēšana — «Asketic»