Foto — Artūrs Kondrāts

2015. gada rudens–ziemas kolekcijā «Memento» Baiba Ladiga apģērbu uzlūkojusi kā dzīvu skulptūru, bet apdrukās un siluetos iemūžināta telpa un laiks.

Ziņas Ieva Laube 2. septembris, 2015

Iepriekšējās kolekcijās «The House» un «The House and the City» dizainere pētījusi māju sajūtu, interjeru un arhitektūru, kuros cilvēks saplūst ar telpu vai pat kļūst par to. Turpinot iesākto tematiku, jaunākajā kolekcijā Baiba Ladiga pievērsusies fiziski mazākam, bet emocionāli dziļākam lielumam, kas spēj aptvert plašāku telpas un laika amplitūdu — konceptam «memento», kas skaidrojams kā atcerēšanās, atgādinājums vai piemiņlieta. Ar šo vārdu nereti tiek asociēta fotogrāfija, jo bez vizuālā aspekta, fotogrāfija ietver arī atgādinājuma un piemiņas nozīmi.

Mūsdienu digitālās fotogrāfijas laikmetā, kad iemūžināts tiek ikkatrs mirklis un fotogrāfijas kā piemiņas zīmes unikalitāte izzūd, iedvesma kolekcijas «Memento» izveidei rasta fotogrāfijas pašos pirmsākumos, kad tā bija darbietilpīgs un pārsteidzošs process. «Camera obscura», tehniski sarežģītā dagerotipija un mitrās kolodija fotoplates sava dziļuma un komplicētās metodikas dēļ mūsdienās nav pārspējamas.

Kolekcijas silueti un monohromā krāsu gamma balstīti fotogrāfijas pirmsākumiem raksturīgajos pieklusinātajos toņos un kompozīcijā, bet tērpu apdruku izveidei ieskenētas un digitāli manipulētas fotogrāfijā izmantotās sudraba plates. Arī šajā sezonā dizainā saglabāta zīmolam raksturīgā piegriezuma ģeometrija, futūrisms, arhitektoniski apveidi un atsauces uz Japānas kultūru, kas atsedzas tādos elementos kā kimono tipa piedurknēs un tīrā, minimālistiskā formā. «Memento» kolekcijā ietilpst sportiska stila bodiji un legingi, kleitas un liela izmēra ādas somas.