Ilustrācija — Sandijs Ruļuks

7. novembrī Rīgā norisināsies starptautiskā tehnoloģiju iesācējuzņēmumu jeb start–up konference «Silicon Valley Comes to the Baltics 2015». Tā pulcēs vairāk nekā 650 jauno uzņēmēju, tehnoloģiju talantu, ekspertu, kā arī investoru no Silīcija ielejas un Eiropas. Baltijas profesionāļiem un jomas entuziastiem pasākums sniegs iespēju uzzināt par pasaules līmeņa pieredzi, satikties ar investoriem un nozares kolēģiem.

Ziņas Fold 28. oktobris, 2015

«Silicon Valley Comes to the Baltics» konference aizsākās 2012. gadā un līdz šim norisinājās Viļņā. Arī šogad saglabājies tās sākotnējais mērķis — veicināt Baltijas iesācējuzņēmumu ekosistēmas attīstību, sekmēt inovatīvu un eksportspējīgu produktu ražošanu, investīciju piesaisti un jaunu sadarbības tīklu izveidi. Konferences līdzšinējais apmeklējums rāda, ka pasaules IT mekas, Silīcija ielejas, zināšanas, pieredze un iespēja dibināt vērtīgus kontaktus Baltijā bijusi aktuāla daudziem jaunajiem uzņēmējiem. Jau pirmajā gadā konference pulcējusi vairāk nekā tūkstoti interesentu, 2013. gadā dalībnieku skaits teju dubultojies, sasniedzot 2500, un augšupejošā tendence turpinājusies arī pērn.

«Jau pieredzējušie uzņēmumi piedalās, lai piesaistītu jaunus darbiniekus, turpretī jauni start–up meklē iespēju gūt pieredzi un atsauksmes, noķert investorus aiz rokas kafijas pauzē,» tā Dagnija Lejiņa, «Silicon Valley Comes to the Baltics» vadītāja, papildinot, ka konference noteikti palīdzēs veidot vēl ciešākas attiecības ar Silīcija ieleju ASV un pievērst starptautisku investoru uzmanību.

Nauda seko talantiem

Šogad «Silicon Valley Comes to the Baltics» galvenā tēma ir «Money goes where talent grows» jeb «Nauda seko talantiem», uzsverot, ka jaunie tehnoloģiju uzņēmumi strauji attīstās visā pasaulē, ne tikai Silīcija ielejā ASV, un patiesi labās idejās un talantīgās komandās investori ir gatavi ieguldīt neatkarīgi no atrašanās vietas.

Konferencē uz skatuves kāps veiksmīgākie Baltijas tehnoloģiju start–up vadītāji, to vidū igauņu «TransferWise», kurā investējis pat leģendārais Ričards Brensons, Latvijas veiksmes stāsts «Infogr.am» un, iespējams, lielākais pārdošanas darījums Latvijas start–up vēsturē, Rīgā radītais «Ask.fm». Vietējo pieredzi papildinās eksperti un investori no Silīcija ielejas, to vidū «500 Startups» partneris un Oslo inkubatora vadītājs Šons Persivals (Sean Percival) un Hasans Haiders (Hasan Haider), viens no Tuvo Austrumu reģiona start–up ekosistēmas virzītājspēkiem un investoriem, kurš dalīsies pieredzē par veiksmes stāstiem attīstības reģionos ārpus Silīcija ielejas, Kamrans Elahians (Kamran Elahian) no «Global Catalyst Partners», Gerijs Foulers (Gary A. Fowler), start–up mārketinga eksperts, un citi.

Iesildošie pasākumi

Dienu iepriekš, 6. novembrī, norisināsies divi saistītie notikumi: «Riga Venture Summit» un «TechHub Academy». Pirmajā pulcēsies vairāk nekā 100 augsta līmeņa Baltijas reģiona politiķi, biznesa līderi, tehnoloģiju uzņēmumu vadītāji un pieredzējuši investori. Viņi apmainīsies ar pieredzi par Baltijas reģiona valstu un pašvaldību lomu atbalstošas start–up vides veidošanā, attīstībā un nodarbinātības veicināšanā.

Savukārt «TechHub Academy» ir intensīva vienas dienas apmācību programma, kur Silīcija ielejas eksperti dalīsies padomos biznesa attīstībā un pičošanā. Pieteikšanās akadēmijai ir noslēgusies, un tajā uzņemti 10 perspektīvākie pretendenti. Akadēmijas noslēgumā mentori izvēlēsies 5 komandas ar vislielāko izaugsmes potenciālu, kas nākamās dienas konferencē prezentēs savu ideju.

 

«Silicon Valley Comes to the Baltics» notiks 7. novembrī «Radisson BLU Hotel Latvija» konferenču centrā Elizabetes ielā 55, Rīgā. Sīkāka informācija par konferences programmu, viesiem un reģistrāciju atrodama mājaslapā.