Lustes pils interjera apdare (1973). Foto — Pēteris Vanags

Papildinot Rundāles pils muzeja piecdesmitgadei veltīto izstādi, 21. oktobrī muzejā notiks konference, kas pievērsīs uzmanību jaunākajiem pētījumiem un atklājumiem par arhitektūru un mākslu Latvijā no 18. gadsimta līdz 20. gadsimta sākumam. Pasākumā tiks prezentēti astoņi referāti, kuriem sekos Rundāles pils muzeja direktores Lauras Lūses saruna ar bijušo muzeja direktoru Imantu Lancmani.

Ziņas Fold 14. oktobris, 2022

Konferences «Aktuālie pētījumi Latvijas senākā posma arhitektūrā un mākslā» pirmā sesija būs veltīta Kurzemes hercogu piļu izpētei un Rundāles pils muzeja pārstāvju pētījumiem. Tā sniegs ieskatu muzeja darbinieku 20. gadsimta 60.–80. gados veiktajās Latvijas kultūras mantojuma apzināšanas un izpētes ekspedīcijās, kurās savāktie materiāli veido muzeja jubilejas izstādes pamatu, iepazīstinās ar vienas ekspedīcijās iegūtās priekšmetu grupas — stikla lustru — jaunākās izpētes rezultātiem, kā arī atklās ko vairāk par divām no Bīronu dzimtas Kurzemes hercogu pilīm — Lustes pili un Zaļās muižas jeb Zaļenieku pili.

 

Konferences otrās sesijas dalībnieki klātesošos iepazīstinās ar arhitektoniski mākslinieciskajā izpētē gūtajām liecībām par interjeru gleznojumiem vairākos interesantos objektos, kā arī ar Ilūkstes jezuītu klostera ēkas būvvēsturi un poļu gleznotāju darbiem Latgales un Sēlijas baznīcu iekārtās. Savukārt trešo sesiju veidos Rundāles pils muzeja direktores Lauras Lūses saruna ar bijušo muzeja direktoru Imantu Lancmani, atceroties muzeja aktīvo darbību Latvijas arhitektūras un mākslas pieminekļu izpētē un iezīmējot iespējamos turpmākās pētniecības virzienus.

 

Konference notiks 21. oktobrī no plkst. 11.00 līdz 17.00 Rundāles pils muzejā. Interesenti aicināti reģistrēties dalībai pasākumā, aizpildot pieteikuma anketu. Konferences tiešraidei būs iespējams sekot Rundāles pils muzeja Facebook vietnē.

 

Atzīmējot piecdesmit pastāvīga muzeja statusā aizvadītos gadus, 30. septembrī Rundāles pils muzejā tika atklāta izstāde «Durvis uz vēsturi: Rundāles pils muzeja darbība arhitektūras un mākslas izpētē». Tajā akcentēts viens no nozīmīgākajiem muzeja darbības virzieniem — Latvijas senākā mākslas vēstures posma arhitektūras, tēlotājmākslas un mākslas amatniecības izpēte, kas īstenota, gan veicot arhitektūras pieminekļu pētījumus dabā, gan studējot arhīvu materiālus un veidojot plašas izstādes un publikācijas. Izstāde apskatāma līdz 2023. gada 3. septembrim.