Ilustrācija — «Zemlika»

No 23. līdz 25. oktobrim Latvijas mazākajā pilsētā Durbē jau piekto gadu norisināsies mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls «Zemlika». Tā ietvaros dažādās pilsētas vietās izskanēs 17 koncerti, būs skatāmi kino seansi, teātra izrāde un foto izstāde.

Ziņas Aiga Leitholde 23. oktobris, 2015

Festivāla «Zemlika» ietvaros būs apskatāma mākslinieka Arņa Balčus foto izstāde «Durbes arheoloģija». Īpaši «Zemlikai» ir sagatavota arī filmu programma, kas abus festivāla vakarus tiks izrādītas A. Kronvalda Durbes vidusskolā. Festivāla otrajā dienā notiks arī zemnieku, amatnieku un godprātīgu, videi draudzīgu pārstrādātāju ražojumu tirgus, bet skolas ēdamzālē būs iekārtots lauku labumu restorāns. Sestdienas pievakarē varēs noskatīties Ģertrūdes ielas teātra izrādi «Rondo».

Taču festivāla centrālajā vietā ir mūzika. Baudi to kā meditāciju un mirkļa mākslu. Iepazīti klasiskus mūzikas instrumentu neierastā skanējumā un novērtē spēles tehikas virtuozitāti. Veldzē dvēseli pašmāju dziesminieku poēzijā. Dejo, dziedi līdzi un ļaujies! Tā kā Zemlikas muzikālo programmu ir grūti ievietot stilistiskos rāmjos, klausītāju līdzdarbība to labi papildinās.

Daudzi būs ar mani vienisprātis, viens no «Zemlikas» intriģējošākajiem muzikālajiem notikumiem būs multimākslinieces Karlas Bozulikas (Carla Bozulich) performance kopā ar mūsu pašu grupu «Tesa». Pārsteigumus sagādās «Klavikon» jeb Leona Mičenera (Leon Michener) novatoriskā pieeja elektroniskajai mūzikai. Viņš mūzikas radīšanā izmanto arī paša darinātus instrumentus un atrastus priekšmetus. Es ieteiktu arī «Vision Fortune», kuru ambientais eksperiments — šogad izdotais albums «Country Music» — ir saņēmis atzinīgu novērtējumu par to, cik daudzveidīgas, savā starpā pretrunīgas sajūtas pārņem klausītāju albuma klausīšanās laikā, un tā vien mudina mākslinieku uzstāšanos piedzīvot koncertā.

Plašāka un aktuālākā informācija par festivālu pieejama «Zemlikas» mājaslapā. Biļetes iespējams iegādāties internetā.