Ilustrācija — Marko Kekiševs

Jau šovakar plkst. 17.00 Latvijas Arhitektūras muzejā Vecrīgā notiks izstādes «Igaunijas kultūras plakāts 2015» atklāšana. Tajā līdz 2016. gada 8. janvārim būs apskatāmi darbi no Hāpsalas Grafikas dizaina festivāla, kas saņēmuši žūrijas augstāko vērtējumu.

Ziņas Fold 1. decembris, 2015

Hāpsalas Grafikas dizaina festivāla fokuss vērsts uz plakātu mākslas un radošā rokraksta attīstību grafikas dizainā. Festivāls notiek vairāk nekā desmit gadu, un katru otro gadu tiek rīkots konkurss par labāko Igaunijas kultūras plakātu. Labākie konkursa darbi tiek eksponēti izstādē, kura vispirms skatāma Hāpsalā, bet pēc tam arī citviet Igaunijā un ārzemēs, un šobrīd tā nonākusi Latvijas Arhitektūras muzeja telpās.

Izstāde «Igaunijas kultūras plakāts» ir iespēja gūt ieskatu Igaunijas kultūras dzīves notikumos un to atšķirīgajās vizuālajās identitātēs, kā arī caur katra autora individuālo rokrakstu tvert šī laika atspulgu. Kaut gan izstādē redzami darbi, kas tapuši pēc dažādiem radošajiem principiem, dizaina tehnikām un, kurus veidojušas atšķirīgas paaudzes, kopumā tie veido vienotu veselumu — Igaunijas plakātu.

Šī gada Hāpsalas Grafikas dizaina festivālam tika iesniegti 248 plakāti, kas tapuši laika posmā no 2013. līdz 2015. gadam. Žūrija izvēlējās 49 autoru 80 darbus festivāla plakātu kolekcijai. Izstādē apskatāmie labākie kultūras plakāti ieguvuši visaugstāko žūrijas vērtējumu.

1. decembrī plkst. 16.00, stundu pirms izstādes atklāšanas īsu ieskatu Igaunijas mūsdienu grafikas dizainā sniegs izstādes kurators un Hāpsalas Grafikas dizaina festivāla rīkotājs Marko Kekiševs (Marko Kekishev) un grafikas dizaineris Marts Andersons (Mart Anderson).

 

Izstāde «Igaunijas kultūras plakāts 2015» bez maksas apskatāma darba dienās Latvijas Arhitektūras muzejā Mazajā Pils ielā 19, Rīgā, līdz 8. janvārim.