Foto — Pēteris Vīksna

Grafikas dizainere Madara Krieviņa sadarbībā ar ilustratori Annu Vaivari radījusi četru porcelāna šķīvju kolekciju. Pieaugušajiem tie atsauks atmiņā bērnību, bet mazajiem palīdzēs tikt galā ar brokastu putru.

Ziņas Evelīna Ozola 30. novembris, 2016

«Gandrīz visi, taujāti par bērnības pirmo šķīvi, ar smaidu atceras tieši zīmējumu,» stāsta idejas autore Madara Krieviņa. «Tie ir tēli, kas slēpjas zem mannā putras vai pusdienu zupas. Man bija (un joprojām ir) šķīvis ar zaķiem un vēl viens ar policistiem. Vēlos tikpat patīkamas atmiņas radīt arī savam dēlam, kā arī citiem ēdājiem. Tandēmā ar Annu radītos šķīvjus droši var lietot arī pieaugušie!»

Šķīvju ilustrāciju autore ir arhitekte un ilustratore Anna Vaivare. Viņa ilustrējusi divas «Liels un mazs» izdotas bērnu grāmatas un par vienu no tām — Leona Brieža «Saputrotā putra» — saņēmusi Baltvilka balvu 2016. Annas komiksi publicēti žurnālos «kuš!» un «Benji Knewman», kā arī iekļauti Latvijas un starptautiskās izstādēs. «Ja izdodas radīt tēlus, kas manī pašā raisa emocijas, tā ir visuzticamākā zīme, ka darbs paveikts labi,» saka Anna Vaivare. «Skatoties citu autoru ilustrācijas, patīk pārsteiguma un atšifrējuma sajūta, kad ieraugi kādu detaļu, kas veido papildu stāstu vai atklāj kādu jaunu raksturu. Arī pašai gribas radīt tādas ilustrācijas, ko var pētīt un kas rosina iztēli.»

Katram šķīvim pievienota grāmatiņa ar pasaku «Kā helītis šķīvi meklēja», kuras autore ir Liena Kreišmane. Tajā satiekas visu četru šķīvju iemītnieki — helikopters, kaķi, suns un vārnas. «Tie ir mana dēla mīļākie varoņi: mūsu divi kaķi, suns, ar kuru iepazināmies, ciemojoties Cēsīs, vārnas, kas sēž aiz loga uz jumta antenām un parkos čiepj pīlēm maizi, un helītis, kas ik pa laikam pārlido rajonu un dzīvo garāžā netālu no mūsu mājām,» paskaidro dizainere Madara Krieviņa.

Porcelāna šķīvju diametrs ir 20,6 cm; tie apdrukāti Rīgā, izmantojot izturīgo dekolu drukas tehnikuŠķīvji nopērkami veikalā «Paviljons» un zīmola «Mjau» interneta veikalā ar piegādi Latvijā, kā arī dažās Eiropas valstīs.