Attēls — Mārtiņš Zutis, Ģirts Reiniks

No 28. jūlija līdz 6. augustam Siguldā otro gadu norisināsies Starptautiskā dizaina vasaras skola MAD, kuras tēma šogad būs «Biorevolūcija». Tās fokusā būs tradicionālā un netradicionālā lauksaimniecība, praktiskā darbā meklējot risinājumus pasaules pārapdzīvotības un uztura problēmām. Dizaina, mākslas, arhitektūras un dabaszinātņu studenti aicināti pieteikties dalībai vasaras skolā līdz 6. jūnijam.

Ziņas Fold 24. maijs, 2017

Starptautiskās dizaina vasaras skolas MAD mērķis ir caur praktisku darbu un radošiem eksperimentiem paplašināt izpratni par dizainu un amatniecību.

«Inženieri ir pārvērtuši bioloģiju par dizaina disciplīnu, un tagad no mums ir atkarīgs, vai mācēsim to pielietot. Šodien mājas apstākļos ir iespējams bioloģiski izaudzēt pašiem savu degvielu, pārtiku, zāles, smaržas, sēnes, dažādas šķiedras un citus materiālus un vielas. Pasaule mainās no tehnisku objektu uz bioloģiskās sistēmas paradigmu un MAD apvieno tos vienā,» organizatori ieskicē pārdomas, kas rosinājušas šogad rīkot vasaras skolu ar moto «Biorevolūcija».

MAD 2017 laikā Siguldas pils tiks pārvērsta par iekštelpu augkopības darbnīcu, kurā sešas darba grupas praktiskā darbā meklēs risinājumu pasaules pārapdzīvotības un uztura problēmai, pievēršoties biohakinga, lauksaimniecības, kukaiņu ēšanas un citām tēmām.

Skolai aicināti pieteikties interesenti ar labām angļu valodas zināšanām, kuri noslēguši vismaz pirmo studiju gadu dizaina, mākslas, arhitektūras vai dabaszinātņu izglītības programmās augstskolā vai profesionālo dizaina vidusskolu absolventi, un ir ieinteresēti dizainā, tehnoloģijās, kultūrā un vides problēmu risināšanā.

Nedēļas garumā studenti kopā ar pasniedzējiem apdzīvos visu Siguldu — darbs lielākoties noritēs vēsturiskajā Siguldas pils kompleksā, bet nakšņošanai vieta paredzēta gleznainajā Krimuldas muižā.

Galvenais skolas darbu vadītājs jeb meistars būs amatnieku apvienības «Northmen» vadītājs Jēkabs Dimiters. Ar savām amata prasmēm studentus iepazīstinās arī kalējs Andris Ščeglovs, keramiķi Elizabete un Osvalds Cāni un Gatis Kleinbergs, kā arī tāšu pinēja Vizma Zvirbule.

Pasniedzēju vidū būs radošā apvienība «Wang & Söderström» (Dānija), dizaina studija «Os and Oos» (Nīderlande), Šamira Dāla (Xiamyra Daal) no mākslas, zinātnes un tehnoloģiju institūta «Waag Society» (Nīderlande), Katrīna Mišere (Katharina Mischer) un Elīza Polnere (Elisa Polner) no «Mischer‘traxler studio» (Austrija), kā arī mākslinieki Darja Meļņikova un Adams Alberts (Ádám Albert, Ungārija) un dizaineri Mārcis Ziemiņš un Rihards Funts no Latvijas. Kā mentori skolas programmā iesaistīties arī pasākumu rīkotāja Gundega Skudriņa un pavārs Andris Jugāns.

 

Starptautiskās dizaina vasaras skolas MAD idejas autori un organizatori ir dizaineris Rihards Funts un Siguldas Jaunās pils vadītāja un radošo jaunuzņēmumu mentore Liene Kuplā. MAD 2017 norisināsies Siguldā no 2017. gada 28. jūlija līdz 6. augustam. Plašāka informācija par skolas ideju, programmu, pasniedzējiem un pieteikšanos atrodama MAD mājaslapā.