Attēls — MAD

Pēc divu gadu pārtraukuma šovasar no 18. līdz 28. augustam Līgatnē atkal norisināsies Starptautiskā dizaina vasaras skola MAD. Šoreiz desmit dienu nodarbību programma pievērsīsies nozīmīgākajai mēbelei dizainā — krēslam. Skolas dalībnieki iepazīsies ar amatniecības prasmēm un paplašinās dizaina domāšanu pieredzējušu amatnieku un dizaina profesionāļu vadībā. Pieteikšanās — līdz 15. maijam.

Ziņas Fold 21. aprīlis, 2022

Šogad Starptautiskās dizaina vasaras skolas MAD nosaukums ir «Philosophy Of The Chair» («Krēsla filozofija»), un tās uzmanības centrā būs krēsls. Tas ir objekts, ko mākslinieki, dizaineri un amatnieki kopš neatminamiem laikiem ir interpretējuši neskaitāmas reizes. «To var atrast katrā mājā un sabiedriskā iestādē. Tāpēc mēs uzskatām, ka katram radošam cilvēkam tas ir svarīgs produkts, ko vienreiz izpētīt un atrast savu interpretāciju,» stāsta skolas rīkotāji.

 

Meklējot krēsla formu, skolas dalībnieki izmantos gan senas tehnikas un tradicionālās amatniecības prasmes, gan jaunākās tehnoloģijas. Nodarbību laikā tiks aplūkots viss krēsla radīšanas process — no koncepcijas izstrādes līdz pat tā izgatavošanai. Ejot soli tālāk, skola piedāvās apgūt arī instrumentu izgatavošanas mākslu, tādejādi paplašinot dalībnieku dizaina iespējas.

MAD amatniecības mentori šogad būs kokamatnieks Rihards Vidzickis, kalējs Sērens Ūlmans (Sören Uhlmann), kurš vadīs darbarīku izgatavošanas nodarbības, kokamatnieks Jānis Straupe un tāšu pinēja Vizma Zvirbule, kuri pārraudzīs krēsla konstruēšanu. Detaļu izstrādē palīdzēs 3D darbnīcas vadītājs Toms Lucāns, kurš pasniegs 3D modelēšanu un drukāšanu.

 

Lai palīdzētu vadīt konceptuālā un estētiskā dizaina procesu, skolai pievienosies starptautiska dizaina pasniedzēju komanda — dizainers un Eindhovenas Dizaina akadēmijas pasniedzējs Lukass Māsens (Lucas Maassen) un starpdisciplinārais dizainers Pols Heinens (Paul Heinen) no Nīderlandes, kā arī dāņu mēbeļu dizainere Marija Brūna (Maria Bruun). Viņi ne tikai iedvesmos skolas dalībniekus ar lekcijām, bet arī sekos katra studenta projektēšanas procesam un sniegs atsauksmes un norādījumus.

 

Starptautiskās dizaina vasaras skola MAD 2022 «Philosophy Of The Chair» Līgatnē norisināsies no 18. līdz 28. augustam. Pieteikties dalībai skolā iespējams līdz 15. maijam. Vairāk informācijas par nodarbību programmu, pasniedzējiem un pieteikšanos — MAD mājaslapā.