Attēls — MAD

No 18. līdz 28. augustam Līgatnē norisināsies Starptautiskā dizaina vasaras skola MAD, šoreiz pievēršoties nozīmīgākajai mēbelei dizainā — krēslam. Tās dalībnieki iepazīsies ar amatniecības prasmēm un paplašinās dizaina domāšanu pieredzējušu amatnieku un dizaina profesionāļu vadībā. Rīkotāji ikvienu interesentu aicina apmeklēt vasaras skolas publiskās lekcijas, kas Līgatnē notiks ik vakaru no 20. līdz 22. augustam.

Ziņas Fold 16. augusts, 2022

Dr. Karina Visonova — «Vai mums izdosies?»
20. augustā plkst. 20.00 viesu namā «Zaļais Lācis» Līgatnē

Lekcija «Vai mums izdosies?» sniegs ieskatu ilgtspējas procesos. Lielākā daļa ilgtspējas ideju dzimušas industrializācijas laikā, kad tā tika uztverta kā ar ražošanas un produktu starpniecību akumulēta labklājība. Šobrīd ilgtspēja papildus saistīta ar atbildību pret apkārtējo vidi. Lai attīstītu mūsdienīgu un jēgpilnu dizaina domāšanu, klimata pārmaiņu laikmetā ir jāatrod jauni veidi, kā interpretēt labklājību. Lektore runās par to, kā attīstīt ilgstpējīga dizaina izpratni un lietotājprasmi, kā arī iepazīstinās ar jaunu materiālās labklājības koncepciju.

Dr. Karina Visonova (Karina Vissonova) ir dizaina pētniece, radoša domātāja un inovāciju stratēģe ar lielu pieredzi pētniecībā, produktu attīstībā un biznesa inovācijās. 2018. gadā nodibinājusi Augstāko dizaina studiju institūtu (Institute of Advanced Design Studies) Budapeštā, Ungārijā.

Ainārs Kamoliņš — «Vai krēsli var būt mākslas darbi?»
21. augustā plkst. 20.00 viesu namā «Zaļais Lācis» Līgatnē

Edgara Alana Po eseja «Mēbeļu filozofija» (1840) bija pirmais mēģinājums aplūkot mēbeles kā filozofijai derīgus objektus. Autoru gan uztrauca tikai gaumes jautājums, nevis plašāki filozofijas jēdzieni, piemēram, tas, kā definēt mēbeles un kā par tām domāt. Lektors pievērsīsies krēslu attēlojumiem filozofijā, mākslā un literatūrā, virzoties uz krēslu politisku interpretāciju un meklējot atbildi uz jautājumu, vai varam krēslus uztvert kā mākslas darbus.

Ainārs Kamoliņš ir filozofs no Rīgas, grāmatas «Mēbeļu filozofija» (2021) autors. Viņa akadēmiskās intereses aptver jautājumus par to, kā bioloģija, dabas un eksaktās zinātnes ir saistītas ar filozofijas teorijām.

Andris Brinkmanis — «Ikdienas estētika. Objektu spēks (pašnoteikšanās)»
22. augustā plkst. 20.00 viesu namā «Zaļais Lācis» Līgatnē

Mēs parasti raugāmies uz priekšmetiem kā nekustīgiem, mēmiem un nedzīviem. To klusēšana liek mums pārāk viegli aizmirst, ka tie pastāv ne tikai mūsu dēļ. Vai varam runāt arī par objektu pašnoteikšanos? Kādus stāstus tie var atklāt? Kā tie veido mūsu ikdienu, ietekmē mūsu dzīvesveidu, mūsu sociālos, politiskos un ētiskos uzskatus? Lekcija būs mēģinājums aizsākt dialogu par šīm tēmām.

Andris Brinkmanis ir mākslas kritiķis un kurators, lektors Milānas Jaunajā mākslas akadēmijā (NABA). Kā kurators piedalījies Jičuanas 2. biennāles «Starting from the desert. Ecologies on the Edge» veidošanā kopā ar Marko Skotini (2018) un veidojis izstādi «Signals from another world. Asja Lācis Archives» («Documenta 14», 2017). Viņa pētījumi pievēršas alternatīvajai izglītībai un saiknei starp izglītību un vizuālo kultūru.

 

Visas lekcijas notiks angļu valodā, un ieeja tajās ir bez maksas. Vairāk par Starptautisko dizaina vasaras skolu MAD iespējams uzzināt tās mājaslapā.