Foto — Marika Latsone

Jau vairāk nekā desmit gadu dabas, mūzikas un mākslas cienītāju vasaras notikumu kalendārā stabilu vietu ieņēmusi Dabas koncertzāle — muzikāli un vizuāli krāšņa performance, kas šogad norisinās Dvietes un Burtnieku palienēs. Tāpat kā pērn, tās scenogrāfija ir arhitektu biroja «Didzis Jaunzems Arhitektūra» darbs.

Ziņas Fold 27. jūnijs, 2017

Dabas koncertzāle ir vides izglītībai veltīts multimediju pasākums, kurā viena otru papildina zinātne, dramaturģija, mūzika un māksla. Tā mērķis ir pievērst cilvēku uzmanību dabai mums līdzās, stāstīt par ikdienā nepamanīto un aicināt būt saudzīgiem pret vidi. Šogad Dabas koncertzāles galvenais varonis un izpētes objekts ir dižslieka (Lumbricus Terrestris — latīņu val.), un pasākums norisinās palieņu pļavās, jo tieši ezeru un upju palienēs konstatēta lielākā slieku daudzveidība un skaits.

Arhitekta Didža Jaunzema un viņa komandas radītais paviljons–skatuve Dabas koncertzālei 2017 ir vides objekts, kas sastāv no apļveida platformas, kuras diametrs ir 14 metri, un to balstošas koka konstrukcijas. Tā novietota 45 grādu leņķī un kalpo kā milzīgs video projekciju ekrāns, kā portāls, caur kuru tiek izzināta pazemes pasaule un dižslieka. Aiz portāla četros stāvos izvietoti mūziķi, kas skatītājiem redzami caur trīs atvērumiem apļa virsmā. Paviljona nesošā koka konstrukcija veidota kā strukturāls režģis ar 2,5m soli horizontālā un vertikālā virzienā. Paviljons ērti un ātri samontējams un demontējams tā atkārtotai izmantošanai dažādās vietās. Pirmā 2017. gada Dabas koncertzāle jau aizvadīta Dvietes palienē, bet nākamā, Burtnieku palieņu pļavās, gaidāms šonedēļ, 30. jūnijā. Ieeja visos Dabas koncertzāles pasākumos ir bez maksas.

Projekts — «Didzis Jaunzems Arhitektūra» (Didzis Jaunzems, Ervīns Gorelovs, Juta Davidovska), režisors un video mākslinieks — Roberts Rubīns, video mākslinieki — Māris Kalve, Viktors Keino, būvkonstrukcijas — «Veldrums un Partneri» (Ģirts Bērziņš), gaismas instalācija — «GACO» (Oskars Timbars), būvnieki — «IXI».