Dizains — «DJA», foto — Ēriks Božis

Pērnā gada izskaņā Lūznavas muižā tika atklāta pastāvīgā ekspozīcija, kas veltīta 19. gadsimta dzelzceļu un tiltu projektētājam Staņislavam Kerbedzam. Izstādes konceptu izstrādājis arhitektūras birojs «DJA», un to realizējis viedo tehnoloģiju uzņēmums «Solavi».

Ziņas Fold 31. marts, 2022

Izstādes iedvesmas avots un galvenais varonis ir lietuviešu izcelsmes poļu muižkungs, inženieris un profesors Kerbedzs, kura ģimenei savulaik piederējusi Lūznavas muiža. Tagad tās cokolstāva telpās izvietota interaktīva izstāde, kas iepazīstina apmeklētājus ar Kerbedza profesionālajām gaitām un inženierbūvju vēsturi.

 

Izstāde veidota trijās daļās. Pirmajā, slavas zālē, notverti mirkļi, kad Kerbedzs saņēmis apbalvojumus. Katra no balvām veidota kā stilizēts interaktīvs objekts pie sienas, kas audiovizuāli stāsta par inženiera sasniegumiem. Interaktīvajā ekrānā zāles centrā var ceļot pa Eiropas karti un iepazīt Kerbedza inženiertehniskās būves.

 

Otrā telpa veidota kā klase, atsaucoties uz Kerbedza pedagoga darbību. Gluži kā īstā mācību stundā apmeklētāji atveramos galdos var iepazīties ar tiltu, tuneļu un dzelzceļa būvēšanas aizsākumiem, fizikas likumiem, kas ietekmē būvniecību, un izaicinājumiem, ar ko saskārās 19. gadsimta inženieri. Pie interaktīvās tāfeles apmeklētāji var pārbaudīt savas prasmes tiltu un citu konstrukciju veidošanā.

 

Savukārt hologrammas telpa ir vieta, kur 360 grādu ainavā iespējams apskatīt dažādus objektus, kas saistīti ar Lūznavas muižu un inženierbūvēm. Šeit apmeklētāju uzrunā pats Kerbedzs Lūznavas muižas spoka tēlā.

 

Projekts tapis ar Rēzeknes novada pašvaldības un Eiropas Savienības atbalstu.