Publicitātes foto

«Palladium» ir pirmā grāmata, kas nākusi klajā tekstgrupas «Orbīta» fotogrāmatu sērijā «Publiskā telpa», kas veltīta padomju laiku Latvijas sabiedriskajai telpai. Tās autors ir fotogrāfs Andrejs Strokins, bet priekšvārdu sarakstījis kinokritiķis Vadims Agapovs.

Ziņas Fold 13. novembris, 2017

Fotogrāfs Andrejs Strokins grāmatu «Palladium» sastādījis no atrasta arhīva fotouzņēmumiem, kuru autors, nezināms fotogrāfs, padomju Rīgā strādājis kinoteātrī «Palladium». Ar savu izvēli un montāžu Andrejs Strokins akcentē atšķirību starp ekrāna varoņu dzīvi un skatītāju un kinoteātra darbinieku dzīvi. Viņa sarkastiskais skatījums akcentē propagandas elementu kuriozitāti un uz skatuves notiekošā absurdumu.

Posmā no kinoteātra atjaunošanas 1957. gadā līdz pat ugunsgrēkam 1963. gadā «Palladium» ne vien demonstrēja kino, bet darbojās arī kā kultūras nams, organizējot bērnu rītus, šaha turnīrus, koru un deju kolektīvu un partijas funkcionāru uzstāšanās.

«Bez šaubām, mēs līdz pat mūsdienām spēcīgi pārdzīvojam tā laika sekas, un grāmatu katrs skatās ar savu personīgo pieredzi. Bet jebkurš arhīva materiāls nes līdzi nostalģiju, un tieši tāpēc man ir būtiski, lai nenotiktu aizgājušā perioda romantizācija,» tā grāmatas autors Andrejs Strokins.

Grāmatas priekšvārdā, kas publicēts latviešu un angļu valodā, kinokritiķis Vadims Agapovs piemin nu jau zudušo kolektīvās kopradīšanas pieredzi kino skatīšanās laikā. Zudusī tā laika pieredze un reālijas pievieno vēl lielāku dzīvīgumu un saviļņojumu sadzīves ainiņām, kādas ieraugāmas arī mūsdienās. Vienlaikus grāmatas redaktore Anna Volkova norāda, ka «Andrejam padomju propagandas atribūti kļūst par bufonādes varoņiem un pārvērš «Palladium» savdabīgā komiskā izrādē».

Grāmatas «Palladium» redaktori ir Vladimirs Svetlovs un Anna Volkova, bet tās dizainu veidojis Aleksejs Muraško. Grāmata izdota ierobežotā, 500 eksemplāru tirāžā, un to var iegādāties interneta veikalā, kā arī galerijā «Istaba», konceptveikalā «BOLD» un grāmatnīcās «NicePlace» un «Mr Page».