Foto no Elīnas Zviedres privātā arhīva

Dee ir vīdžeja (VJ) — māksliniece, kuras uzdevums, kā viņa skaidro, ir interpretēt mūziku jeb veidot kustīgu skaņdarba ilustrāciju. Dee uzsver, ka savos darbos viņa atgriežas pie dabas un meklē tās tumšāko pusi. 24. februārī māksliniece uzstāsies audiovizuālo notikumu sērijas «House Purgatorio» pasākumā.

Ziņas Jeļena Solovjova 22. februāris, 2018

«Kādam mans rokraksts var šķist satraucošs, kādam dziļdomīgs, taču mani darbi esmu es pati, tas ir veids, kādā varu izpausties,» savu nodarbošanos raksturo vīdžeja Dee (īstajā vārdā Elīna Zviedre). Ar vizuālo mākslu Dee aizraujas jau kopš bērnības. Pakāpeniski radās interese arī par mūziku, un vīdžeja darbs nu jau piecus gadus apvieno abas viņas intereses. Māksliniece atklāj, ka nepieciešamās iemaņas ir apguvusi pašmācības ceļā, jo mācības augstskolā šķitušas pārlieku akadēmiskas: «Esmu studējusi fiziku, arī grafikas dizainu un digitālo vizualizāciju, taču lielāko daļu no tā, ko protu, esmu iemācījusies pati».

Dee darbi bijuši skatāmi gan Latvijā, gan ārpus tās. Nesen ar plašu programmu māksliniece piedalījās elektroniskās mūzikas festivālā «Insomnia» Norvēģijā, savukārt pagājušonedēļ viņas darbi bagātināja Lietuvas elektroniskās mūzikas skatuvi Kauņā. Lai arī Dee uzsver, ka visdabiskāk jūtas, uzstājoties mūzikas klubos, māksliniece ir līdzdarbojusies arī vairākos sadarbības projektos, no kuriem ilglaicīgākais ir viņas kopdarbs ar modes mākslinieci Eviju Šaiteri. «Tā bija pirmā reize, kad es izgāju no kluba. Manuprāt, es viņas radīto dizainu redzu tā, kā viņa vēlas, lai citi to uztver. Es vizualizēju viņas sajūtas. Man patīk Evijas veidotais apģērbs, tā materialitāte un forma. Ja mans video būtu apģērbs, tad tas būtu tas, ko rada Evija,» stāsta Dee. Produktīvā sadarbība sākās pirms diviem gadiem, kad Dee projekcijas papildināja Evijas prezentāciju starptautiskajā konkursā «Fashion Future for Hong Kong». Jaunā modes māksliniece konkursā plūca laurus, demonstrējot Latvijas Mākslas akadēmijas bakalaura darbu — kolekciju «Backbone». Kopdarbs turpinājās arī Rīgas modes nedēļu ietvaros — Dee projekcijas bija skatāmas Evijas personālizstādē «Backbone» 2016. gadā, kā arī izstādē «404» VEF kvartālā šoruden.

Šo sestdien, 24. februārī Dee uzstāsies audiovizuālo notikumu sērijas «House Purgatorio» pasākumā, kas norisināsies klubā «One One», Šarlotes ielā 18a, Rīgā. Dantes «Šķīstītavas» iedvesmotajā performancē piedalīsies čellists un elektroniskās mūzikas meistars Patris, vakarā gaitā uzstāsies dīdžeji Elvi Soulsystems, Andris Kuprišs un Trashy Kid.