Foto — Gvido Kajons, no «H2E» arhīva

Latvijas Kara muzeja pastāvīgā ekspozīcija «Latvijas iedzīvotāji Pirmajā pasaules karā» ieguvusi balvu konkursa «German Design Award 2018» kategorijā Labākais izstāžu dizains. Tā autori ir dizaina birojs «H2E», savukārt par saturu gādājuši Latvijas Kara muzeja Pirmā pasaules kara vēstures nodaļas vadītāja Ilze Krīgere un nodaļas vēsturnieks Klāvs Zariņš.

Ziņas Jeļena Solovjova 21. februāris, 2018

«Pirmais pasaules karš bija nozīmīgs pagrieziena punkts pasaules vēsturē. Tas mainīja nāciju likteņus un indivīdu dzīvi, un ikviens tika iesaistīts karā. Bezpalīdzība, nenoteiktība, sāpes, nedrošība, bet arī patriotisms, cerība un ilgas raksturo Pirmo pasaules karu, un mūsu mērķis bija radīt izpratni par kara notikumiem Latvijā un to izraisītajām sekām, ko jūtam vēl šodien,» stāsta ekspozīcijas dizaina autori, dizaina biroja «H2E» pārstāvji. Viņi uzsver, ka viens no sarežģītākajiem uzdevumiem bijis radīt emocionālu vēstījumu par kara postošo ietekmi, vienlaikus izvairoties no šabloniskiem risinājumiem un ieslīgšanas sentimentā: «Izaicinājums bija atrast jaunu vizuālo valodu, neapstāties pie pirmajām idejām, bet meklēt tālāk — sesto, septīto, desmito, līdz rodas pārliecība, ka šis ir īstais risinājums satura atklāsmei».

Dizaineri atklāj, ka ekspozīcijas koncepciju visprecīzāk raksturo jēdziens «dekonstrukcija» — karš kā postošs spēks, kas salauž cilvēku dzīves un maina vēstures notikumu gaitu. Ekspozīcija atveido stihisku kara vidi ar tranšeju fragmentiem, kas vada apmeklētāju izstādē, periodiski mainot virzienu un radot sajūtu, ka viņš ir apmaldījies laikā un telpā. Izstādē kopumā ir skatāmi vairāk nekā 1200 vēsturiski priekšmeti, kas tiek demonstrēti stilizētās munīcijas kastēs ar īpaši plānām stikla robežplaknēm, liekot domāt, ka ieročus var paņemt un atkal izmantot karā. Papildu informāciju par svarīgākajiem eksponātiem var iegūt, izmantojot skārienjūtīgus ekrānus, savukārt kara norises gaitu palīdz izprast skaidrojošas kartes, kā arī informatīvas audiovizuālās projekcijas, kas ievada un noslēdz ekspozīciju. Ekspozīcijā dominē pelēkā krāsa, uz kuras fona izceļas izstādes revolucionāri sarkanais posms, kā arī spoguļu siena ekspozīcijas noslēgumā, kas aicina apmeklētāju ieraudzīt pašam sevi Pirmā pasaules kara rezultātu kontekstā.

«Izpratne par vēsturiskiem notikumiem ir pamats, uz kā balstām nākotnes lēmumus, un tas ir izaicinājums ar dizainu palīdzēt apmeklētājam saprast, kā un kāpēc. It īpaši runājot par tik sarežģītu vēstures posmu Latvijā kā Pirmais pasaules karš. Ekspozīcijas dizains ir mūsu saziņas valoda konkrētajā telpā un laika nogrieznī, kuru apmeklētājs pavada ekspozīcijā. Mēs aicinām klusi padomāt par vēsturi, nacionālo apziņu, atbildību pret sevi un sabiedrību. Tas ir mūsu vēstures stāsts, kas ir ietekmējis ikvienu no mums,» tā «H2E».

Godalgotā ekspozīcija «Latvijas iedzīvotāji Pirmajā pasaules karā» bez maksas ir apskatāma Latvijas Kara muzejā, Smilšu ielā 20, Rīgā, katru dienu plkst. 10.00–18.00.