Publicitātes attēls

No 16. līdz 26. augustam Siguldā trešo gadu norisināsies Starptautiskā dizaina vasaras skola MAD, kuras tēma šogad būs «Biomīmikrija». Vasaras skolas 10 dienu laikā tās dalībnieki meklēs risinājumus cilvēka veselības un uztura problēmām, kombinējot dabaszinātnes ar praktisku roku darbu piecās darbnīcās, kurās tradicionālā amatniecība apvienota ar mūsdienu tehnoloģijām. Dizaina, mākslas un arhitektūras studenti aicināti pieteikties dalībai vasaras skolā līdz 16. jūlijam.

Ziņas Fold 12. jūlijs, 2018

Starptautiskās dizaina vasaras skolas MAD mērķis ir caur praktisku darbu un radošiem eksperimentiem paplašināt izpratni par dizainu un amatniecību.

«Lielāko daļu sava laika uz šīs planētas mēs esam bijuši mednieku un vācēji. Kā mednieki un vācēji un vēlāk kā lauksaimnieki pirmsindustrializācijas laikmetā, mēs esam pievērsuši lielu uzmanību dabas sistēmām kā zināšanu avotiem. Šodien, kad mēs cenšamies risināt vecās ekonomikas izraisītās problēmas, mēs tiecamies pētīt, kā tās risinājis cilvēks tā vietā, lai vērstos pēc atbildes pie dabas. Tomēr, apvienojot mūsu zināšanas par procesiem ar zināšanām par dabas sistēmām, mums ir iespēja veidot produktus, mākslas darbus un pakalpojumus, kas sadzīvo harmonijā ar tām,» organizatori ieskicē pārdomas, kas rosinājušas šogad rīkot vasaras skolu ar moto «Biomīmikrija».

Vasaras skolas laikā studenti apvienos dabas pētniecību, tradicionālo amatniecību un mūsdienu tehnoloģijas, strādājot piecās darbnīcās Siguldas pils pagalmā un tās apkārtnē.

Skolai aicināti pieteikties interesenti ar labām angļu valodas zināšanām, kuri noslēguši vismaz pirmo studiju gadu dizaina, mākslas vai arhitektūras izglītības programmās augstskolā vai profesionālo dizaina vidusskolu absolventi, un ir ieinteresēti dizainā, tehnoloģijās, kultūrā un vides problēmu risināšanā.

10 dienu garumā studenti kopā ar pasniedzējiem apdzīvos visu Siguldu — darbs lielākoties noritēs vēsturiskajā Siguldas pils kompleksā, bet nakšņošanai vieta paredzēta gleznainajā Krimuldas muižā. Papildu aktivitātēm darbnīcās un lekcijām vasaras skolas dalībnieki dosies ekskursijās uz dažādām vietām Gaujas senlejā.

MAD pasniedzēju un lektoru vidū būs māksliniece un ķīmiķe Sisela Tolāsa (Sissel Tolaas, Norvēģija), dizaina studijas «Studio Mieke Meijer» (Nīderlande) pārstāvji, dizaina pētniece un inovāciju stratēģe Karīna Visonova (Karina Vissonova, Ungārija), bioloģijas zinātņu doktors Tūrs Selga (Latvija), permakultūras dizainers Klods Oprī (Claude Oprea, Lielbritānija), dizainers, MAD organizators Rihards Funts (Latvija) un dizainers Mārcis Ziemiņš (Latvija).

Meistari, kas iepazīstinās studentus ar savām amata prasmēm, būs kokapstrādes guru Jānis Straupe un Rihards Vidzickis, kalējs Andris Šķeglovs, tāšu pinēja Vizma Zvirbule un keramiķi Elizabete un Osvalds Cāni un Gatis Kleinbergs.

Starptautiskās dizaina vasaras skolas MAD idejas autori un organizatori ir dizainers Rihards Funts un Siguldas Jaunās pils vadītāja un radošo jaunuzņēmumu mentore Liene Kuplā. MAD 2018 norisināsies Siguldā no 2018. gada 16. līdz 26. augustam. Pieteikšanās dalībai atvērta līdz 16. jūlijam. Plašāka informācija par skolas ideju, programmu, pasniedzējiem un pieteikšanos atrodama MAD mājaslapā.