«Slāņi», Madara Gritāne. Publicitātes foto

Lietuvas izdevniecībā «NoRoutine Books» klajā nākusī latviešu fotogrāfes Madaras Gritānes grāmata «Slāņi» («Layers») iekļuvusi starp sešām labākajām 2018. gadā Lietuvā publicētajām mākslas grāmatām.

Ziņas Fold 19. februāris, 2019

Februāra sākumā noslēdzās Lietuvas Kultūras ministrijas rīkotais grāmatu mākslas konkurss, kurā piedalījās 130 pretendentes. Ekspertu komisija atlasīja uzvarētājus pēc dažādiem dizaina un poligrāfiskās vērtības kritērijiem. Žūrija atzinīgi novērtēja Madaras Gritānes fotogrāmatas «Slāņi» «jēgpilno minimālismu» un izvirzīja to kā labāko kategorijā «Eksperimentāli un bibliofilu izdevumi».

Lietuvas izdevēja «NoRoutine Books» simpātijas un iespēju izdot savus darbus grāmatā Madara ieguva pēc dalības Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018. gada konkursā «Meklējam jauno fotogrāfijā!». Madaras Gritānes interešu lokā ir fotogrāfija un arhitektūra — savos darbos viņa pēta vides un cilvēka savstarpējo mijiedarbību un ietekmi, bieži atgriežoties apkārtnē, kur pati uzaugusi. Sērijā «Slāņi» (2016–2017), kuru «NoRoutine Books» izdevēji raksturo kā «konsekventu un vizuāli skaidru», fotogrāfe arhivē latvieša ilgas pēc sava zemes stūrīša, atklājot arhitektoniskos risinājumus ciematos dziļi Latgales laukos.

Mākslas grāmatu izdevniecību «NoRoutine Books» 2014. gadā dibinājuši mākslinieki Gītis Skudžinsks (Gytis Skudžinskas) un Vilma Samuļonīte (Vilma Samulionyte). Gītis ir arī grāmatas «Slāņi» dizaina autors.

No 20. maija līdz 28. jūnijam «NoRoutine Books» balvu saņēmēju — Madaras Gritānes, Ievas Balodes un Reiņa Lismaņa — darbus un grāmatas  varēs apskatīt Rīgas Fotogrāfijas biennāles NEXT 2019 izstādē kultūras pilī «Ziemeļblāzma».

Madaras Gritānes grāmatu «Layers» iespējams iegādāties izdevēja «NoRoutine Books» mājaslapā.