Dizaina filmu festivāla 2019 vizuālā identitāte — Liāna Mihailova

2. un 3. augustā Kuldīgā jau septīto gadu norisināsies Dizaina filmu festivāls, piedāvājot noskatīties jauno kino, kas veltīts dizaina, mākslas un vides tēmām. Filmu programmu papildinās Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) vasaras skolas publiskās lekcijas, darbnīcas, ekskursija pa pilsētu un citas aktivitātes.

Ziņas Fold 30. jūlijs, 2019

Jāpiemin, ka uz Kuldīgu vērts doties jau agrāk, jo dienu pirms Dizaina filmu festivāla, 1. augustā, Kuldīgas mākslas namā notiks Radošās vasaras skolas sarunu pēcpusdiena «Skatos un dzirdu», ko organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Kuldīgas biznesa inkubators sadarbībā ar Kuldīgas Mākslinieku rezidenci. Tajā piedalīsies kultūrvēsturiskā mantojuma interpretācijas speciāliste Elīna Kalniņa, socioloģe Viola Korpa, scenogrāfi Krista un Reinis Dzudzilo, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas lektors Raimonds Kalējs.

Savukārt Dizaina filmu festivālu 2. augustā plkst. 19.00 atklās taksidermijas mākslai veltītā filma «Izbāzeņi» (Stuffed, 2019), bet plkst. 21.00 varēs noskatīties filmu «Kusamas bezgalība» (Kusama: Infinity, 2018), kas stāsta par vienu no atzītākajām mūsdienu avangarda mākslas ikonām Jajoi Kusamu un viņas raibo dzīvi un daiļradi.

Vakara noslēgumā plkst. 23.30 brīvdabas kinoteātrī Kuldīgas pilsētas dārzā demonstrēs 2019. gada Kimas Longinoto filmu par fotogrāfi Letīciju Batalju — «Mafijas fotogrāfe» (Shooting the Mafia), kas iekļauta Sandensas un Berlīnes Starptautisko kinofestivālu oficiālajās programmās.

2. augustā interesenti varēs piedalīties arī LLMC vasaras skolas ekskursijā–diskusijā «Ebreju vēstures mantojums Kuldīgā», ko vadīs Iļja Ļenskis.

Šogad ierastās Dizaina filmu festivāla mākslas un dizaina tēmas papildina vides jautājumu aktualizēšana, pievēršot uzmanību dabas skaistumam, vides pārmaiņām un aizsardzībai.

Festivāla otro dienu, 3. augustu, iesāks LLMC lekcija un darbnīca pētnieces un grāmatu autores Adi Kunstmanas (Adi Kunstman) vadībā, bet vēlāk notiks radošas aktivitātes visai ģimenei. Kino programmu plkst. 18.00 turpinās «Laipni lūgti Sodomā» (Welcome to Sodom, 2018) par produktu dzīvi, nokļūstot atkritumu izgāztuvē, kas izrādīta un nominēta Kopenhāgenas kinofestivāla «CPH:DOX» galvenajai balvai. Vides tēmu šķetinās arī filma «Antropocēns: cilvēku laikmets» (Anthropocene: The Human Epoch, 2018), kas vēsta par neaptveramo apmēru un tempu, kādā cilvēki pēdējo desmitgažu laikā iedarbojas uz apkārtējo vidi un jo īpaši dabas resursiem. Festivālu noslēgs filma «Staigājot pa ūdens virsmu» (Walking on Water, 2018), kas ir necenzēts audiovizuāls reģistrs mākslinieka Kristo radošajam darba procesam un personīgajām attiecībām.

Abu festivāla dienu vakari mūzikas pavadībā turpināsies «Rezidence Kafe Venta» telpās.

Dizaina filmu festivāla programma tiks demonstrēta Kuldīgas Mākslinieku rezidences kinozālē (Pils ielā 2), bet brīvdabas seansi bez maksas norisināsies pilsētas dārza kinoteātrī «Goldingen Knight Cinema». Filmas tiks izrādītas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā. Dizaina filmu festivālu rīko kinoteātris «Kino Bize» sadarbībā ar Kuldīgas Mākslinieku rezidenci. Plašāka informācija un programma — festivāla Facebook lapā.