Kanālmalas stādījumi Rīgā. Publicitātes attēls

Piektdien noslēdzās pirmā Latvijas Ainavu arhitektūras profesionāļu labāko sasniegumu skate, kurā augstāko vērtējumu saņēma 19. gs. beigās Georga Kūfalta vadībā veidotie kanālmalas apstādījumi Rīgā. 12,4 hektāru plašo teritoriju gar Rīgas pilsētas kanālu posmā no Satekles ielas līdz Kr. Valdemāra ielai apsaimnieko «Rīgas meži».

Ziņas Fold 16. septembris, 2019

Iepriekš jau rakstījām, ka Latvijas Ainavu arhitektūras balvai (LAABA) šogad bija iesniegts 81 pieteikums, ko vērtēja nacionālā un starptautiskā žūrija. Starptautiskās Ainavu arhitektu federācijas prezidents un LAABA starptautiskās žūrijas vadītājs Džeimss Heiters (James Hayter) žūrijas lēmumu skaidro šādi: «Mūsuprāt, šis tiešām ir starptautiskas izcilības piemērs. Šis projekts parāda, ka dažādu profesiju sadarbības rezultātā var rasties brīnišķīgas lietas. Šis projekts nav svarīgs tikai Rīgai un Latvijai, bet arī visai Eiropai un pat pasaulei. Tas ir augstas raudzes piemērs, un žūrijas lēmums par to bija vienbalsīgs. Tādēļ «Grand Prix» mēs piešķiram Kanālmalas apstādījumiem ― Rīgas zaļajam koridoram.»

Starptautiskā žūrija savā darbā uzsvēra trīs veiksmīgas ainavu arhitektūras kritērijus ― ainavas saikni ar apkārtējo infrastruktūru, pārdomātu pilsētas telpas veidošanu un atbildīgu attieksmi pret klimata pārmaiņām. Žūrijas atzinību saņēma vēl 10 ainavu arhitektūras projekti un procesi. Laureātu balvas ieguva «Didzis Jaunzems Architecture» projektētais gājēju ceļš un skatu terase Valmieras Atpūtas parkā, «Zala Landscape Architecture» un «Arhis arhitekti» kopīgi veidotais viesnīcas «Hotel Riga» publiskais skvērs, arhitektūras studijas «Substance» Jūras parks Saulkrastos, kā arī Rūjienas kultūras nama teritorijas labiekārtojuma rekonstrukcija, kuras autors ir ainavu projektēšanas darbnīca «Alps». Atzinību par pilsētu ielu veidošanu saņēma «Alps» radītie Krišjāņa Barona ielas apstādījumi posmā no Aspazijas bulvāra līdz Brīvības ielai, kā arī «Toma Kokina biroja» un «Ie.la inženieri» projektētā Gaujas ielas pārbūve Ādažos. Kategorijā «Procesi un personības» balvas saņēma Ventspils pilsētas pašvaldība, Rīgas Psihiatrijas un Narkoloģijas centra izstāde «Sarkandaugava», grāmata «Latvijas muižu dārzi un parki» un televīzijas raidījums «Ielas garumā».

LAABA uzdevums ir veicināt izpratni par ārtelpu kā nacionālās kultūrtelpas neatņemamu sastāvdaļu un kā sociāli, ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgu cilvēku koprades produktu. Ar balvas laureātiem un pārējiem pieteikumiem iespējams iepazīties LAABA mājaslapā.