Foto — «H2E»

Šajā laikā, kad meklējam drošu attālumu no cilvēku pulcēšanās, daba kļūst par patvērumu — tā ļauj atgūt spēkus un veidot saikni ar nepieradināto savvaļu. Dizaina biroja «H2E» veidotie vides objekti Veclaicenē iedrošina ceļotājus pievērst uzmanību dabai — pētīt un novērot dzīvniekus, putnus un zivis.

Ziņas Fold 15. maijs, 2020

Vides objekti izceļ Veclaicenes apvidus unikalitāti — Kornetu–Peļļu subglaciālā iegultne netālu no Latvijas un Igaunijas robežas ir Eiropā unikāla aizsargāta ainavas teritorija ar izteiktu reljefu, daudziem mežiem un ezeriem.

 

Dizaina uzdevums bija piedāvāt jaunu tūrisma pieredzi, respektējot neskartās dabas vērtības, — klusumā sadzirdēt dabu un būt daļai no tās. Izveidotie dabas izziņas punkti iesaistošā veidā ļauj iepazīt šim apvidum raksturīgos dzīvniekus viņu dabiskajā dzīves vidē. Apvidū sastopamo zivju, putnu un meža zvēru silueti attēloti to dabīgajā izmērā, ļaujot tos salīdzināt ar cilvēka augumu. Siluetu atveidošanai izmantotas masīvas metāla plāksnes, kas dabas apstākļu ietekmē lēnām iegūst laika nospiedumus un norūsē. Staltā alņa atveidam, kas vienlaikus kalpo kā skatu tornis, izmantots dabīgi apstrādāts koks. Objektos integrēta informācija par dzīvniekiem četrās valodās: latviešu, igauņu, krievu un angļu.

 

Vides objekti izvietoti atpūtas mājiņu tuvumā, kuru iekštelpās turpinās dabas izziņa — galda virsmu apdruka stāsta par ūdenstilpju dzīvās dabas barības ķēdi, putnu un dzīvnieku pēdu nospiedumiem to dabīgajā lielumā. Dažās pieturvietās var nokļūt, tikai ejot kājām vai braucot ar velosipēdu, tādēļ Veclaicenes aizsargājamo ainavu apvidus ir atbilstošs galamērķis tiem, kuri novērtē netraucētas dabas klātbūtni un patiesi vēlas aizbēgt no urbānās vides. Dabas mājas un izziņas objekti meklējami pie Vaidavas, Raipala, Ilgāja, Palpiera un Eniķu ezera.

 

Projekts tapis dizaina studijā «H2E» 2019. gadā pēc Alūksnes novada domes pasūtījuma.