Foto — Norberts Tukajs (Norbert Tukaj)

Septembrī ar izstādi «Mēs dzīvosim. Mūsdienu māksla Zuzānu kolekcijā» Rīgā durvis vēra mākslas centrs «Zuzeum». Iekārtots agrākajā korķa fabrikā līdzās dzelzceļa lokam, tas sabiedrībai piedāvā jaunu, spilgtu mākslas un publiskās telpas pieredzi.

Ziņas Evelīna Ozola 21. oktobris, 2020

«Zuzeum» ēka, kas pēc arhitekta un inženiera Edmunda fon Trompovska projekta 1910. gadā celta kā korķa fabrika, ir Zuzānu kolekcijā pārstāvēto darbu un vairāku mākslinieku paaudžu laikabiedre. Tā funkcionēja jau tad, kad Rīgā darbojās pirmie modernisti un tika dibinātas mākslas skolas. Netālu ir bijusī Kārļa Zāles darbnīca un atjaunotā Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka ēka. «Zuzeum» atrodas starp Rīgas vēsturisko centru, UNESCO Pasaules mantojuma vietu, un topošo «Rail Baltica» dzelzceļa līniju, kas Helsinkus, Tallinu, Rīgu, Viļņu un Varšavu savienos ar Eiropu. Ēka tika uzcelta kosmopolītiskā, daudzvalodīgā un dinamiskā Rīgas vēstures posmā, tā ir pārdzīvojusi karus un krīzes un šogad atvērta no jauna, lai turpinātu sarunu par pilsētu un mākslu.

 

Jaunā mākslas centra publiskajā ārtelpā un interjerā dominē oranža krāsa — tā klāj gan lielas betona un metāla virsmas, gan dekoratīvus režģus un mēbeles. Šāds drosmīgs krāsu izmantojums raksturīgs dizaina birojam «Annvil», kas piesaistīts «Zuzeum» telpu projektēšanā. «Oranža krāsa iemieso spēku, jaudu un enerģiju, kas veido šīs vietas dvēseli, tās tagadni un nākotni. Oranžs stimulē vēlmi komunicēt un rosina dialogu, aktivizē fiziskus un garīgus procesus cilvēkā. Oranžs ir piedzīvojumu un sociālas mijiedarbības krāsa, kas rosina spontanitāti, pozitīvu motivāciju un gaišāku skatu uz dzīvi,» skaidro Anna Bates, «Annvil» vadošā dizainere.

 

Pēc 2020. gada pirmajā pusē notikušās pārbūves ikviens var iepazīties ar mākslu no Zuzānu kolekcijas divās izstāžu zālēs vairāk kā 1000 kvadrātmetru platībā, skulptūru dārzā, kafejnīcā un jumta terasē. Mākslas centra izstāžu programmu papildina ekskursijas, lekcijas, meditācija, kino un DJ vakari. «Zuzeum» izstādēs bērniem un jauniešiem līdz 18 gadiem ieeja ir bez maksas.

 

Lielākā privātā Latvijas mākslas kolekcija pasaulē

Ar vairāk nekā divdesmit tūkstošiem dažādu žanru mākslas darbu Zuzānu kolekcija ir skaitliski lielākā privātā Latvijas mākslas kolekcija pasaulē. Tās kodolu veido 19. gadsimta beigu māksla un 20. gadsimta pirmās puses klasiskais modernisms, 1950.—1980. gadu māksla padomju okupācijas periodā, kā arī mūsdienu Latvijas mākslinieku darbi. Kolekcijā ir pārstāvēti gan zināmi mākslinieki, gan mākslas autsaideri un disidenti.

 

Arvien augoša ir Zuzānu kolekcijas starptautiskās mākslas daļa, kuras pamatā ir spilgta Krievijas nonkonformisma mākslas izlase un starptautiskā mūsdienu glezniecība, skulptūra un dekoratīvā māksla. Jaunais virziens kolekcijas attīstībā nodrošinās Latvijas mākslai starptautisku kontekstu un platformu aktīvam dialogam ar starptautisko mākslas kopienu.

 

Dina un Jānis Zuzāni atbalsta mākslu jau divdesmit gadus, finansējot Latvijas mākslas reprezentāciju ārvalstīs, nacionālo pārstāvniecību Venēcijas biennālē, mākslas un mūzikas festivālus, izstādes un mākslas izdevējdarbību. Jānis Zuzāns ir «Tate» Krievijas un Austrumeiropas mākslas iepirkumu komisijas (Russia and Eastern Europe Acquisitions Committee) loceklis. 2017. gadā dibinātais «Zuzeum» ir mākslas kolekcionāru un mecenātu Dinas un Jāņa Zuzānu investīcija Latvijas un visa Baltijas jūras reģiona mākslas infrastruktūrā.

 

Lai Latvijas mākslu un Zuzānu kolekcijas darbus popularizētu Latvijā, Baltijas jūras reģiona valstīs un pasaulē, «Zuzeum» sadarbojas ar citām mākslas institūcijām. Zuzānu kolekcijas darbi ir izstādīti muzejos un galerijās Rīgā, Tallinā, Maskavā, Londonā, Ņujorkā, Čikāgā, Maiami un citur.

Atklāšanas izstāde «Mēs dzīvosim. Mūsdienu māksla Zuzānu kolekcijā»

Pirmā «Zuzeum» izstāde sniedz ieskatu Zuzānu kolekcijas jaunieguvumos un piedāvā apmeklētājiem starptautisku mākslas pieredzi Rīgā. Tā ir iespēja aizmirst par robežu šķērsošanas grūtībām Covid–19 pandēmijas laikā.

 

Atvēršanas ekspozīcija apliecina, ka Zuzānu kolekcija ir aktīva, mainīga, arvien augoša un sabiedrībai pieejama. Visi izstādē apskatāmie darbi tapuši pēc 2000. gada, un to autori ir mākslinieki ar dažādu izcelsmi un pieredzi no Latvijas, Igaunijas, Krievijas, Vācijas, Francijas, Lielbritānijas, Kamerūnas, Dienvidāfrikas, Indijas, Meksikas un ASV.

 

Izstādē ir redzami lielformāta mākslas darbi — gleznas, skulptūras un dekoratīvā māksla — par mūsdienu cilvēkam un sabiedrībai svarīgām tēmām: identitāte, tehnoloģijas, viltus ziņas, robežu pārvarēšana, daba, saknes, eskeipisms, nāve, vientulība, pašizziņa, cerība, izglābšanās. Izstādē apskatāmi 43 mākslinieku darbi no Zuzānu kolekcijas.

 

Zuzeum koncepcijas autori:

Dina un Jānis Zuzāni, «Zuzeum» dibinātāji;
Agnese Kleina, «Zuzeum» direktore un koncepcijas dizainere;
Ieva Zībārte, «Zuzeum» izstāžu vadītāja, atklāšanas izstādes kuratore;
Evelīna Ozola, atklāšanas izstādes dizainere;
Mihails Ovčarenko, starptautiskās mākslas konsultants;
«Annvil» — Anna Bates (Butele), Ilze Rukmane–Poča, Rihards Bebris, Juris Sarmons, Reinis Sokolovs, Didzis Vilks, Italo Armone, Jēkabs Šmits, «Zuzeum» arhitekti un dizaineri;
«Overpriced», «Zuzeum» vizuālās identitātes un mājaslapas dizaineri;
Madara Krieviņa, grafikas dizainere un «Zuzeum» logotipa autore.