Foto — Anna Varnase

«Glass point» ir pārsteidzoši daudzpusīga stikla darbnīca, kas ne tikai izpilda individuālus pasūtījumus, bet arī darbojas kā sociālais uzņēmums. Organizējot meistarklases, izzinošas darbnīcas un palīdzot stikla māksliniekiem realizēt tehniski izaicinošas idejas, «Glass point» padara stikla mākslu pieejamāku gan iesācējiem, gan profesionāļiem. Studijas vadītājas un dizaineres Annas Varnases vārdiem: «Mēs esam atvērti visiem.»

Ziņas Fold 17. jūnijs, 2021

Stikla dizaina studija «Glass point» atrodas pie Grīziņkalna parka — Rīgas vēsturiskajā stikla rūpniecības centrā. Šeit kopš 1927. gada darbojusies stikla rūpnīca «Grīziņkalns», ap kuru izaugušas vairākas mazākas stikla darbnīcas. «Glass point» šo tradīciju turpina, savā studijā piedāvājot gandrīz pilnu stikla apstrādāšanas tehnoloģiju klāstu. Darbnīcā pieejama kausēšanas krāsns, horizontālā un vertikālā ripa, instrumenti kausēšanai liesmā un aukstajai apstrādei. Studijā pagaidām nav iespējama stikla pūšana — šis stikla apstrādes posms tiek veikts sadarbībā ar stikla pūtēju no Līvānu stikla un amatniecības centra. Tā kā pēc Grīziņkalna stikla rūpnīcas slēgšanas dažus instrumentus, toskait arī stikla pūšanas pīpes, uzpirka Līvānu stikla studija, «Glass point» saikne ar vēsturisko Grīziņkalna rūpnīcu, iespējams, ir pavisam tieša.

 

Stikla dizaina studiju pirms trīs gadiem stikla māksliniece un dizainere Anna Varnase izveidoja kopā ar Ievu Zemīti — savu projektu vadības pasniedzēju no Latvijas Mākslas akadēmijas. Gan vadot studiju, gan mākslinieciskajā darbībā Annas fokuss ir uz dažādajām stikla apstrādes tehnikām. «Ir jau forši sazīmēt skaistus dizainus, taču, ja tu nespēj izdomāt, kā to uztaisīt, tad tas īsti nestrādā,» viņa atzīst. Dažādo stikla apstrādes tehniku apguvē neaizstājama ir pieredze citās stikla darbnīcās — Anna ir mācījusies pie stikla meistariem Kuresārē, Olustverē un pie pašmāju stikla mākslinieces Andas Munkevicas. Tagad ar studijas «Glass point» tehnisko aprīkojumu Anna palīdz citiem realizēt savas idejas: «Māksliniekiem, kuriem ir ieceres izmantot stiklu savos darbos, es palīdzu ar viņu trakajām idejām. Kopā eksperimentējam.» Viena šāda auglīga sadarbība «Glass point» izveidojusies ar apvienību «Orbīta», veidojot izstādes «2020: Mūžības perspektīva» eksponātu ietvarus.

Stikla studija «Glass point» ir atvērta ne tikai profesionāļiem, bet arī iesācējiem un amatieriem. Studijas pirms–pandēmijas darbības modelis ietvēra regulāras radošās darbnīcas, piedāvājot jebkuram interesentam apgūt stikla kausēšanu, griešanu, apgleznošanu un citas stikla apstrādes tehnikas. Ap darbnīcu ir izveidojusies regulāro apmeklētāju kopiena, no kuras jau trīs kādreizējie iesācēji ir nonākuši Latvijas Mākslas akadēmijas stikla mākslas nodaļā. Radošo darbnīcu klāstā ir integrētas arī meistarklases, kurās gan Latvijas Mākslas akadēmijas maģistranti, gan starptautiski atzīti stikla mākslinieki dalās pieredzē dažādās stikla tehnikās. Ņemot vērā aktīvo sabiedrības iesaisti un izglītošanu, kā arī kultūras daudzveidības nodrošināšanu, «Glass point» ir reģistrēts kā sociāls uzņēmums, kas ar savu radošo uz saimniecisko darbību veido paliekošu, pozitīvu ietekmi uz sabiedrību.

 

Ja pieejamība ir viens «Glass point» darbības pamatprincips, tad otrs ir ilgtspējība. Studijā tiek īstenota otrreizēja stikla pārstrāde, piedāvājot cilvēkiem no visiem Latvijas reģioniem nodot nevajadzīgo logu stiklu un izmantojot to radošajā darbībā. Tā Annai ir tapusi pārstrādāta stikla trauku kolekcija «Basic», taču gan logu stikls, gan pārpalikumi no lielākiem stikla projektiem, gan pudeļu stikls tiek izmantots arī radošajās darbnīcās un meistarklasēs. «Glass point» iespējams iegādāties arī stikla griešanas komplektu, ko pandēmijas apstākļos var saņemt pa pastu un tad, sekojot video padomiem, radīt dažādus objektus, otrreiz pārstrādājot stikla pudeles. Pandēmijas ietekmē programmai «Latvijas Skolas soma» stikla studija ir radījusi arī attālinātu praktisko nodarbību «Iepazīsti stikla mākslu». Tā piedāvā izzinošu video par stikla mākslu, kā arī instrukciju, kā izveidot pašam savu stikla dekoru. Skolas tiek nodrošinātas gan ar visiem nepieciešamajiem materiāliem, gan skolēnu darbu nogādāšanu studijā, kur tie tiek izkausēti un nosūtīti atpakaļ jaunajiem stikla māksliniekiem.

Lai arī pagaidām «Glass point» pieejams tikai individuāliem apmeklējumiem, studija plāno atgriezties pie ierastā darbības modeļa ar regulārām meistarklasēm un radošajām darbnīcām. Studija joprojām nodrošina individuālus pasūtījumus un piedāvā iegādāties stikla priekšmetus no Annas Varnases kolekcijām gan tiešsaistē, gan uz vietas. Savukārt mākslas muzejā «Rīgas Birža» no 4. jūnija skatāma starptautiska mākslas izstāde «Stikla balss. Sadarbība», ko «Glass point» realizē kopā ar vairākiem starptautiskiem partneriem. «Glass point» aktivitātēm iespējams sekot studijas mājaslapā un «Facebook» vietnē, kā arī apmeklēt studiju klātienē Pērnavas ielā 33.