«Tears» — Ieva Birģele

Šoruden Polijā jau astoto reizi notiks starptautiskais Eiropas Stikla mākslas festivāls (European Glass Festival), kura uzmanības centrā šoreiz būs mūsdienu stikla māksla no Baltijas reģiona. Festivālā būs apskatāmas vienpadsmit dažāda mēroga izstādes, kurās piedalīsies trīsdesmit seši dažādu paaudžu mākslinieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Festivāla norises notiks vairākās Polijas pilsētās — Vroclavā, Legnicā un Krosno.

Ziņas Fold 20. septembris, 2022

Sešas kuratores — Marta Ģibiete un Bārbala Gulbe no Latvijas, Kati Kerstna un Merle Kannusa (Merle Kannus) no Igaunijas, Daļa Truskaite (Dalia Truskaitė) un Julija Pocūte (Julija Pociūtė) no Lietuvas — ir izveidojušas Eiropas Stikla mākslas festivāla programmu, kas apzina un atspoguļo aktuālās stikla mākslas tendences Baltijas valstīs, aicinot festivālā piedalīties aktīvi praktizējošus un vietējā kultūrtelpā nozīmīgus stikla māksliniekus. Kuratores norāda, ka īpašu nozīmību festivālam piešķir tas, ka 2022. gadu UNESCO pasludinājis par Starptautisko stikla gadu.

 

Festivāla galvenā izstāde «Melting Borders», pavadošās satelītizstādes un seminārs notiks laikā no 17. oktobra līdz 27. novembrim, un tā būs nozīmīgākā Baltijas stikla mākslas prezentācija ārpus reģiona pēdējā desmitgadē. «Nosaukums «Melting Borders» stāsta par robežām un to kausēšanu jeb kušanu, ko var interpretēt daudzveidīgi, piemēram, caur stiklam raksturīgām īpašībām aplūkot mūsu vienotību pāri robežām un saplūšanu kopīgā mērķī, apvienojot cilvēkus, laikus un prasmes,» stāsta stikla māksliniece Marta Ģibiete, viena no kuratorēm.

Festivāla pasākumos piedalīsies trīsdesmit seši autori, kuri aptvers dažādas mākslas formas un sniegs ieskatu tehniku un tehnoloģiju līdzdalībā mūslaiku stikla mākslas valodā. Tiks atklātas trīs jauno mākslinieku debijas izstādes, savukārt četras pieredzējušas stikla mākslinieces veidos savas personālizstādes. Seminārā «Baltic Glass Scene Today» tiks demonstrētas īpaši šim pasākumam veidotas dalībnieku video intervijas un mākslinieku prezentācijas, aicinot padziļināti pētīt stikla mākslas tendences un attīstību Baltijas valstīs.

 

Latviju festivālā pārstāvēs stikla mākslinieki — Inguna Audere, Ieva Birģele, Baiba Dzenīte, Inita Ēmane, Dainis Gudovskis, Bārbala Gulbe, Marta Ģibiete, Anda Munkevica, Artis Nīmanis, Ramona Pēkšēna, Anna Varnase un Ernests Vītiņš.

 

Sekot līdzi Baltijas stikla mākslinieku dalībai Eiropas Stikla mākslas festivālā iespējams festivāla Baltijas programmas Facebook vietnē.

 

Baltijas stikla mākslinieku dalība Eiropas Stikla mākslas festivālā notiek ar Baltijas Kultūras fonda atbalstu un ciešā sadarbībā ar poļu partneriem — kuratori Anitu Bjaliku (Anita Bialic), profesoru Kzimiru Pavlaku (Kazimierz Pawlak), biedrību «Fly With Art» un Eugeņjuša Geperta Mākslas un dizaina akadēmiju Vroclavā. Projekta īstenotāji Baltijā ir Agijas Sūnas mākslas galerija, Lietuvas Mākslinieku savienība un Igaunijas Stikla mākslinieku savienība.