Vāka ilustrācija — Lote Vilma Vītiņa

Atzīmējot bērnu grāmatu izdevniecības «Liels un mazs» pastāvēšanas septiņpadsmito gadu, izdevējs uzrunā jaunu mērķauditoriju, laižot klajā mākslinieces un dzejnieces Lotes Vilmas Vītiņas grāmatu «Ūdenstornis», kas adresēta pusaudžiem un tā saucamajiem jaunajiem pieaugušajiem.

Ziņas Fold 30. augusts, 2021

Lote Vilma Vītiņa ir gan dzejniece, gan komiksu māksliniece un ilustratore. Viņas grāmatā vienlīdz svarīgs ir gan teksts — dzejai tuva proza un dzejoļi —, gan ilustrācijas, kas veidotas kā tušas zīmējumi un īsas komiksu epizodes. Tas viss veido vienotu kopumu — meitenes dienasgrāmatai līdzīgu vēstījumu pirmajā personā.

 

Grāmatas varone ir mazpilsētas meitene, kuras ikdienas sastāvdaļas ir skola, klejojumi dabā un grāmatas. Kad dzīve kļūst neizturami vienmuļa, viņa dodas uz savā iztēlē radīto glābiņa un slēpņa vietu — ūdenstorni. Tajā var notikt viss, pēc kā meitene ilgojas, un vienlaikus tā ir vieta, kur zem gultas glabājas bērnības atmiņas, kas joprojām šķiet fizsiski aizsniedzamas. Ūdenstornis meitenes iekšējās norises pārvērš tēlos un kļūst par viņas patvērumu, tomēr tajā ir grūti dalīties ar citiem, pat draugiem, jo katram ir sava iekšējā pasaule.

 

Lotes Vilmas Vītiņas grāmata pievēršas pieaugšnai un tīņu emocionālajām izjūtām. Kopā ar «Liels un mazs» grāmatām augusī paaudze nu ir pusaudžu vecumā, un tas mudinājis izdevēju adresēt arī šo auditoriju.

 

Grāmatu «Ūdenstornis» iespējams iegādāties izdevniecības «Liels un mazs» mājaslapā, kā arī lielākajās Latvijas grāmatnīcās.