Foto — Madara Gritāne

Sestdien, 2. oktobrī, procesuālajā izstādē «Savvaļa» notiks amerikāņu komponista Maikla Gordona (Michael Gordon) skaņdarba «Amplified» atskaņojums, ar kuru sāksies koncertzāles «Latvija» mākslinieciskā vadītāja un festivāla «Zemlika» veidotāja Mika Magones kūrētā «Gordoniāde». Pirms koncerta gaidāma izstādes veidotāju un dalībnieku kopējā ugunskura saruna.

Ziņas Fold 28. septembris, 2021

Plkst. 15.00 «Savvaļas» izstādes dalībnieki un citi procesā iesaistītie pulcēsies uz atvērtu ugunskura sarunu un kopīgiem spēkiem mēģinās saprast, kas ir «Savvaļa», kā pret to izturēties un kur tai tālāk doties.

 

Plkst. 18.30 notiks koncerts, par kuru Miks Magone raksta šādi: «Pirms aptuveni divpadsmit gadiem pazīstamais amerikāņu komponists, viens no kolektīva «Bang On A Can» dibinātājiem Maikls Gordons, visticamāk, neplānoja un neiztēlojās, ka laika gaitā viena otrai sekojošas četras kompozīcijas viena instrumenta kamersastāviem kļūs par savdabīgu ciklu. Toreiz, 2009. gadā, sitaminstrumentu ansmbļi «Slagwerk Den Haag» un «Mantra Percussion», kā arī deju kompānija «Club Guy & Roni» viņam kopīgi pasūtināja jaundarbu. Gordons tolaik bija daudz spēka veltījis vairākām lielformāta partitūrām un pēc orķestra darbiem «Decasia» un «Dystopia» jutās noguris no tonalitātes un orķestrācijām. Gribējās ko tīru, atbrīvojošu, rituālu. Līdz ar nolūku izmantot vienu instrumentu kameransambļa apstākļos radās skaņdarbs «Timber» — mūzika sešiem vienādiem koka sitamsintrumentiem jeb «simantrām». Gordons šo skaņdarbu iztēlojās kā ceļojumu tuksnesī, kurā sajūta par nepieciešamību izdzīvot skarbos apstākļos attīra prātu un raisa vīzijas. Ar laiku sekoja vēl trīs citi skaņdarbi — «Rushes» septiņiem fagotiem (2012), «Amplified» četrām elektriskajām ģitārām (2015) un «8» astoņiem čelliem (2018). Katrs no skaņdarbiem ir kā ceļojums, kā skaniska, fiziska un prāta pieredze, kas tiklab ir viens — viena «Gordoniāde».»

 

Ar skaņdarba «Amplified» atskaņojumu «Savvaļā» Latvijā aizsāksies «Gordoniāde». Gada laikā dažādās vietās un kontekstos pirmatskaņojumus piedzīvos visi četri minētie Maikla Gordona skaņdarbi. Pirmo no tiem izpildīs īpaši šim atskaņojumam veidots Latvijas–Lietuvas ģitāristu kvartets ar Rihardu Gobu, Rūdolfu Ozolu, Pranu Kentru (Pranas Kentra) un Martinu Majorovu (Martin Majorov) sastāvā. Koncerts un visa «Gordoniāde» top, sadarbojoties izstādes «Savvaļa» veidotājiem, mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālam «Zemlika» un koncertzālei «Latvija».

 

«Savvaļas» izstādi jebkurā diennakts laikā bez maksas apmeklēt var ikviens, bet, dodoties uz sestdien plānotajiem pasākumiem, apmeklētājiem būs jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts kopā ar personu apliecinošu dokumentu.

 

No Rīgas «Savvaļā» var nokļūt gan ar auto (pēc koordinātām 57°12’43.4″N 25°58’05.7″E; Google Maps) vai arī ar autobusu, braucot līdz pieturai «Jaundrusti». Rīkotāji aicina apmeklētājus sagatavoties izstādei ar laikapstākļiem atbilstošu apģērbu. Sekot izstādes jaunumiem un aktualitātēm iespējams «Savvaļas» mājaslapā un sociālo tīklu platformās Facebook un Instagram.