Grafikas dizains — Paulis Liepa

Rīgas dome uzsāk jaunu tradīciju un pilsētas noformēšanā par godu valsts svētkiem piesaista jaunus un zināmus Latvijas māksliniekus. Pilsētas svētku komunikācijas kampaņu un vizuālo identitāti šogad veidojušas Renāte Lagzdiņa un Dārta Apsīte sadarbībā ar māksliniekiem Pauli Liepu un Krišu Salmani.

Ziņas Fold 18. novembris, 2021

Valsts svētku vadmotīvs Rīgā šogad ir «Cel Latviju ar dziesmu, valodu, darbu!» Pamata grafiskās identitātes autors ir grafiķis, mākslinieks un Latvijas Mākslas akadēmijas lektors Paulis Liepa. «Zelta dzīslojums kā koka gadskārtu raksti, kas klājas viens pār otru, vai upes līkloči, ceļš no tumsas uz gaismu, katram ejot savu ceļu vai visiem kopā. Bagātīgie vēstures uzslāņojumi un likteņa pavērsieni, zemapziņas dzīles, kurās slēpjas kas vairāk nekā pirmajā brīdī varētu šķist. Atbildes rokas stiepiena attālumā, vienmēr tepat acu priekšā, atliek tikai celties un būt,» tā ar grafisko darbu «N181121R» iepazīstina radošās direktores Renāte Lagzdiņa un Dārta Apsīte.

Rīgas pilsētvidē izvietoti arī sadarbībā ar mākslinieku Krišu Salmani radīti gaismu stendi ar latviešu tautasdziesmu rindām. «Vienus no nozīmīgākajiem Latvijas valsts svētkiem atzīmējam vienā no tumšākajiem un drēgnākajiem mēnešiem, kad ikviens meklējam spēku un ilgojamies pēc gaismas. Lai iedrošinātu iedzīvotājus nepadoties rudens tumsai un grūtsirdībai, šogad pilsētas noformējumā ir integrētas četras dažādas spēka vārdu rindas. Šie tautasdziesmu fragmenti mirdz desmit Rīgas vietās — starp parku kokiem, daudzstāvu mājām vai tramvaja sliedēm — un ir gaismas avoti gan savā laikmetīgajā formātā, gan saturā, aicinot atstāt tumsu un vairot gaismu,» gaismas instalācijas komentē Renāte Lagzdiņa, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora padomniece kultūras jautājumos. Objekti izvietoti desmit dažādās vietās Rīgas apkaimēs — Ziedoņdārzā, Arkādijas parkā, Vērmanes dārzā, Kronvalda parkā, Siena tirgus laukumā, 11. tramvaja galapunktā «Ausekļa iela», 1. tramvaja galapunktā «Imanta», Dzirciema ielā, E. Smiļģa un Bāriņu ielas krustojumā, kā arī A. Dombrovska un Baltāsbaznīcas ielas krustojumā — un būs apskatāmi līdz novembra beigām.

Lejuplādēt Pauļa Liepas digitālās svētku kartītes un iepazīties ar pilnu svētku programmu iespējams Rīgas domes izveidotajā mājaslapā.