«Noktirne». Foto — Aivars Čakste

Mīla un nāve Spānijas kalnos, itāļu modernisma kino cienīga atsvešinātība ostas pilsētiņā, adrenalīnu uzjundoša juvelierveikala aplaupīšana, pirmais un vienīgais erotiskā šausmu kino paraugs latviešu kino — no 30. oktobra līdz 11. decembrim kinoteātris «Splendid Palace» kļūs par mājvietu kinolektorijam «Tas, ko Tu nedrīksti nezināt X: Latviešu variants».

Ziņas Fold 28. oktobris, 2013

Lektorija desmitā sezona ar nosaukumu «Latviešu variants» veltīta latviešu kino klasikai. Visas lektorijā iekļautās filmas tapušas Rīgas kinostudijā, un atklāšanas vakars veltīts tās 65. jubilejai. Filmu programmā ietvertas filmas, kas pārstāv dažādus laikmetus, uzskatu sistēmas, tajās redzami sava laika ekrāna elki un dievietes. Tie ir slavenu režisoru mazāk zināmi darbi, tipiski un ne tik tradicionāli žanra paraugi. Filmu skate radīta arī ar vēlmi filmas uz lielā ekrāna rādīt to īstajos, 35mm kino kopiju formātos, kas mūsdienās kļūst par arvien retāku parādību.

Filmu seansus ar lekcijām ievadīs kino zinātnieki un kritiķi Agris Redovičs, Dāvis Sīmanis, Jānis Putniņš, Daira Āboliņa, Dita Rietuma un Normunds Naumanis, iepazīstinot skatītājus ar filmu estētiku, tapšanas vēsturi un laikmeta kontekstu.

Lektoriju 30. oktobrī kino «Splendid Palace» Lielajā zālē atklās režisora Rostislava Gorjajeva 1966. gadā uzņemtā filma «Noktirne». Turpmākajā programmā ietvertas filmas: «Šīs bīstamās balkona durvis», režisore Dzidra Ritenberga, 1976; «Nakts bez putniem», režisors Gunārs Cilinskis, 1979; «Aizaugušā grāvī viegli krist», režisors Jānis Streičs, 1986; «Liekam būt», režisors Aloizs Brenčs, 1976 un «Zirneklis», režisors Vasilijs Mass, 1992.

Kinolektoriju organizē Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejs, kino «Splendid Palace» un uzņēmums «Rīgas Nami», finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. Vairāk informācijas par lektorija filmām un tā programmu pieejams Kino muzeja mājaslapā.