Ilustrācija — Dita Pence

No šodienas līdz 10. novembrim Rīgā norisināsies Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotais ideju festivāls «Māksla un ekonomika», lai ar lekciju, diskusiju, izrāžu, filmu, spēļu un politiskās karaokes palīdzību rosinātu kritisku domāšanu ilgtspējīgas nākotnes vārdā.

Ziņas Fold 8. novembris, 2013

Ideju festivāls būs diskusiju un domu apmaiņas platforma, kurā, kritiski raugoties uz dominējošo neoliberālisma ideoloģiju, izspēlēt jaunas idejas un alternatīvus modeļus ilgtspējīgai attīstībai. Viens no festivāla iedvesmas avotiem — britu Jaunās ekonomikas fonda (NEF) ziņojums «Lielās pārmaiņas» («The Great Transition»), kurā fiksēta pasaules ekonomiskā, politiskā un sociālā situācija pēc piedzīvotās finanšu krīzes un apkopotas atziņas alternatīvam attīstības modelim, ņemot vērā vides apdraudējumu, dabas resursu izsīkšanu un sociālo nevienlīdzību. Pētījums apliecina, ka nepārtrauktā patēriņa pieaugumā balstītie biznesa modeļi ir sevi izsmēluši, un piedāvā septiņas idejas, kas varētu padarīt pasaules sabiedrību vienlīdzīgu un taisnīgu, vienlaikus rēķinoties ar ekonomikas sarukšanu.

Festivālu atklās Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) producēta Latvijas mākslinieku pirmizrāde «Pārmaiņu pārbaude», kas būs stāsts par šovasar veiktu eksperimentu — atstājuši mājās naudu, maksājumu kartes un mobilos telefonus, aktrise Anta Aizupe, dramaturgs Jānis Balodis, scenogrāfe Sintija Jēkabsone, video operators Dainis Juraga un režisors Kārlis Krūmiņš desmit dienas pavadīja laukos Dzelzavas pagastā, simulējot finanšu apokalipses situāciju, kurā naudai būtu zudusi vērtība. Eksperimenta dalībnieki kā vienīgo maiņas līdzekli naudas vietā lietoja savus mākslinieciskos talantus, kurus piedāvāja vietējiem iedzīvotājiem apmaiņā pret pārtiku un citām pirmās nepieciešamības precēm.

Festivāla programmā gaidāma arī jauno režisoru Paulas Prozorovičas un Viestura Roziņa sadarbībā ar teksta grupu «Orbīta» veidotā interaktīvā spēle «Diena pēc naftas», kura simulēs iespējamo nākotnes situāciju, kad pasaulē beigusies nafta. Tiks piedāvātas arī viesizrādes no Beļģijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Nīderlandes un Norvēģijas, kas lielākoties veidotas izrādes–lekcijas žanrā, kā arī vairākas atzītu ārzemju un pašmāju ekonomistu, politologu un mākslinieku diskusijas, lekcijas un meistardarbnīcas.

Festivāla vakara programma tiek veidota sadarbībā ar Kaņepes Kultūras centru un «Kino Bize», piedāvājot divas dokumentālas filmas un apvienības «umka.lv» veidotu politisko karaoki, kurā dziesmu vietā tiks izpildītas politiķu un citu sabiedrībā pazīstamu cilvēku runas.

 

Plašāka informācija par festivālu, tā programmu un pasākumu ieejas biļetēm atrodama LJTI mājaslapā.

 

Festivāla pasākumi notiks «Dirty Deal Teatro», Latvijas Kultūras akadēmijas «Zirgu pastā» un Kaņepes Kultūras centrā. Festivāla sadarbības partneri: «Imagine 2020: Māksla un klimata pārmaiņas», «Dirty Deal Teatro», «kim? Laikmetīgās mākslas centrs», Britu padome Latvijā un Sorosa fonds – Latvija.