Ilustrācija — «Rīgas Laiks»

Atzīmējot kultūras un intelektuāla dzīvesveida žurnāla «Rīgas Laiks» 20 pastāvēšanas gadus, šonedēļ norisinās festivāls ar saukli «Rīga kā vieta, kur domā». Festivāls tiek rīkots, lai Rīgā pulcētu interesantas un zinošas personības, lai dzirkstītu domas un raisītos sarunas.

Ziņas Fold 4. novembris, 2013

No 4. līdz 10. novembrim Rīgā notiks koncerti, izstādes, teātra izrādes, filmas, tikšanās ar žurnāla «Rīgas Laiks» autoriem un veidotājiem, rakstīšanas darbnīcas un intelektuālas diskusijas. Pavisam septiņās dienās norisināsies vairāk kā 50 pasākumi.

Festivāls sāksies ar Normana Z. Makleoda 1931. gada komēdijas «Mērkaķošanās» («Monkey Business») demonstrāciju kinoteātrī «K.Suns» 4. novembrī. Tai sekos par vienu no visu laiku labākajām britu filmām atzītais Karola Rīda 1949. gada komēdijtrilleris «Trešais» («The Third Man»).

Starp nozīmīgākajiem festivāla notikumiem jāmin Sergeja Prokofjeva avangardiskās kantātes «Oktobra revolūcijas 20. gadadienai» pirmatskaņojums Latvijā 5. novembrī. Vērienīgi iestudēta, kantāte tā arī nepiedzīvoja pirmatskaņojumu drīz pēc radīšanas, jo padomju varas funkcionāri to aizliedza. Kantāte fragmentāri tika atskaņota tikai pēc trīsdesmit gadiem, bet Latvijā šis sarežģītais un provokatīvais skaņdarbs nekad vēl nav skanējis. Kantāti izpildīs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Valsts Akadēmiskais koris «Latvija», diriģējot Normundam Šnē.

5. novembrī mākslas muzeja «Rīgas Birža» ātrijā tiks atklāta instalācija «Domātava» — īpaši festivālam radīta telpa, aiz kuras vienpusēji caurspīdīgajām sienām pārdomu procesā laiku pa laikam būs novērojami Uldis Tīrons, Daniels Pavļuts, Annija Koena Solala, Aleksandrs Rapoports, Markoss Novaks un citi.

Vairāk informācijas par festivāla plašo programmu pieejams «Rīgas Laika» festivāla mājaslapā.

Festivālu rīko «Žurnāla «Rīgas Laiks» atbalsta biedrība», tā galvenie atbalstītāji — «Latvijas Mobilais Telefons», Rīgas dome un «Domenikss».