Kadrs no animācijas filmas «Zelta zirgs»

Antiņam bija 7 gadi un 7 dienas, lai izglābtu princesi. Lai taptu animācijas pilnmetrāžas filma «Zelta zirgs», pagāja 10 gadi. Latvijas kinoteātros tā nonāks 29. augustā, bet pirmizrādi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā piedzīvo šodien.

Ziņas Lelde Veidemane 27. augusts, 2014

Animācijas filma ir balstīta uz Raiņa šāda paša nosaukuma lugas motīviem; tas ir stāsts par to, kā Melnā māte, ar citu skumjām un asarām vairojot savu spēku pār pasauli, stikla zārkā iesloga Princesi. Viņai ceļā stājas dzīvības aizstāvis Baltais tēvs, kuram izdodas Princesi paglābt stikla kalnā, līdz Antiņš steidz palīgā. Tā ir cīņa starp labo un ļauno; drosmes, neatlaidības un mīlestības spēka klātbūtne it visā.

Filma tapusi studijā «Rija», un tās režisors ir Reinis Kalnaellis, kurš pilda arī Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja pienākumus. Līdz šim viņš režisējis animācijas īsfilmas «Kad āboli ripo» un «Joka pēc alfabēts». Reinim šī ir pirmā pilnmetrāžas animācijas filma, un viņš pie tās strādājis pēdējos 4 gadus. Darbu pie «Zelta zirga» pirms 10 gadiem aizsāka režisore Signe Baumane; filmas scenārijs un komanda ir mainījušies neskaitāmas reizes, un pats Reinis skaidro, ka tas ir galvenais iemesls tam, kāpēc filma tapa tik ilgi. «Zelta zirgs» ir Latvijas, Lietuvas, Luksemburgas un Dānijas kopražojums, un tās veidošanā piedalījušies vairāk nekā 200 cilvēku, pārstāvot vēl plašāku ģeogrāfiju. Iespējams, tieši tāpēc filmas vizuālajā noskaņā līdzās latviešu klasiskās animācijas otas triepieniem pavīd arī Disneja un Āzijas animācijas filmu estētika.

««Zelta zirgs» bija mūsu animatoru pārejas posms no papīra uz planšeti. Visa filma ir zīmēta ar roku: 50% uz papīra un 50% uz planšetes. Daudznacionālās komandas iezīmes redzamas arī filmas tēlu detaļās. Protams, visa komanda studēja, kā izskatās latviešu Antiņš un citi tēli, tas bija ilgs un aizraujošs izpētes darbs,» darbu pie filmas komentē Reinis. «Par pašu filmu gribētu teikt, ka uzsvars ir uz bērnu auditoriju. Tā ir filma par vērtībām — Raini, nacionālo identitāti, labestību. Antiņš nez kāpēc pašlaik tautā ieviests kā lamuvārds, bet tā nav Antiņa būtība. Es ieteiktu visiem atrast laiku aiziet uz filmu ar saviem bērniem, būs ko redzēt gan maziem, gan lieliem.»

No 29. augusta filma būs skatāma kinoteātros visā Latvijā, un laika gaitā tā apceļos arī pasauli, starptautiskā pirmizrāde paredzēta 2015. gada februārī Berlīnes filmu festivālā.