Ilustrācijas — Krišjānis Ābols

Nevalstiskais teātris «Dirty Deal Teatro» no 4. līdz 7. augustam jau sesto reizi rīko festivālu «Dirty Drama», kura ietvaros Rīgā, Līksnas ielā 26 un citās vietās pilsētvidē katru dienu notiks radošās darbnīcas, performances, izrādes, izglītojošas lekcijas, diskusijas un citi pasākumi.

Ziņas Fold 1. augusts, 2014

Šogad festivāls veltīts izslēgšanas fenomenam, un programmas centrā būs darbnīcas, kurās Latvijas jaunie teātra profesionāļi apgūs iespējas radošuma apvienošanai ar sociālu aktīvismu. Tiks meklēta atbilde uz jautājumu — kāpēc vieni uzskati ir atzīti par akceptējamiem, bet citas idejas, notikumi un cilvēki pieņemti par nevēlamiem un «izslēgti» no sabiedrības kolektīvās apziņas? Publikas novērtējumam tiks piedāvātas darbnīcās tapušās izrādes un performances, kā arī lekcijas un citi pasākumi.

Amerikāņu performances mākslinieks, Kalifornijas Universitātes Deivisā profesors Lerijs Bogads (Lawrence Michael Bogad) pasniegs meistardarbnīcu «Protesta māksla». Viņa vadībā teātra režisori Mārtiņš Eihe un Valters Sīlis, laikmetīgās dejas horeogrāfe Kristīne Vismane un Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mākslas studenti Justīne Vaivode un Toms Treinis radīs piecus oriģinālus solodarbus — protesta performances, kas laikmetīgā mākslas valodā vēstīs par šobrīd sabiedrībai aktuālām tēmām. Akcijas norisināsies Rīgas pilsētvidē, kā arī interneta sociālajos tīklos.

Vienlaikus Līksnas ielas 26. nama pagalmā tiks realizēts projekts «Atkritumu teātris» — unikāla scenogrāfijas un dramaturģijas darbnīca, ko papildinās izglītojošu lekciju cikls. Izmantojot apkārtnē atrodamos, savu laiku nokalpojušos sadzīves priekšmetus, katru dienu cita dramaturga un scenogrāfa komanda radīs nelielu izrādi par konkrētās dienas tēmu. Projektā piedalīsies dramaturgi Lauris Gundars, Justīne Kļava, Inga Gaile un Andris Kalnozols, scenogrāfi Marija Rozīte, Reinis Suhanovs, Sintija Jēkabsone un Uģis Bērziņš, bet stāstus iedzīvinās aktieri Armands Berģis, Ance Muižniece un Artūrs Putniņš.

Ieeja visos «Dirty Drama» pasākumos skatītājiem ir bez maksas. Ar pilnu festivāla programmu var iepazīties «Dirty Deal Teatro» mājaslapā.