Riga Zine Fest logotips — Roberts Rūrāns

No 27. līdz 29. maijam norisināsies Rīgas Zīnu festivāla galvenie pasākumi, bet vairākas to pavadošās izstādes jau ir atklātas skatītājiem. Šis notikums ir veltīts neformālās izdevējdarbības veicināšanai Latvijā, sabiedrības domas un kultūrpieredzes dažādošanai, ilustrācijas kultūras attīstībai un radošās izpausmes brīvībai.

Ziņas Fold 26. maijs, 2016

Jau kopš 2012. gada Rīgas Zīnu festivāla (RZF) organizatori, mākslinieku kolektīvs «Popper», aktīvi rīko izstādes un pasākumus, publicē zīnus un grāmatas, fokusējoties uz grafikas un laikmetīgo mākslu, zīmējumu, ilustrāciju, kā arī grafiti un fotogrāfiju. Taču šogad, reaģējot uz pieaugošo pašizdošanas kultūras popularitāti, apvienības biedri nolēmuši rīkot atsevišķu zīniem veltītu pasākumu ciklu.

Izstādes Ģertrūdes ielas teātrī

RZF galvenais notikums ir zīnu izstāde, kas 27. maijā tiks atklāta Ģertrūdes ielas teātrī (ĢIT). Tajā būs apskatāmi Latvijas mākslinieku īpaši festivālam veidoti riso zīni un festivāla ietvaros rīkotā konkursa dalībnieku iesūtītie darbi, kā arī ārzemju neatkarīgo galeriju un izdevniecību «In:Surgo», «Fine Rats», «Extrapool», «Napa Books», «Editions FP&CF», «Central Vapeur» klajā laistās grāmatas un žurnāli. Tāpat ekspozīciju papildinās arī 80. un 90. gadu Latvijas pagrīdes mūzikas zīni no mūzikas sociologa un pētnieka Jāņa Daugavieša kolekcijas.

Paralēli ĢIT norisināsies arī grupas izstāde «Shapes & Shadows», kurā būs aplūkojami Somijas mākslinieces, izdevniecības «Napa Books» dibinātājas Jenni Ropas (Jenni Rope), horvātu mākslinieces Dunjas Jankovičas (Dunja Jankovich) un Latvijas autores Līvas Rutmanes darbi.

Tikšanās ar māksliniekiem un lekcijas

Festivāla rīkotāji norāda, ka dažādās tēmas, kas ietvertas ierasti nelielajos mazas tirāžas žurnālos, nereti ir ārpus standarta, ko pieprasa tradicionālie mediji, taču pēdējos gados virkne zīnu daudzviet pasaulē izauguši līdz profesionālam statusam, tiek pārdoti grāmatnīcās un izplatīti tiešsaistē. Tāpēc viens no rīkotāju mērķiem ir iepazīstināt interesentus ar zīnu kustības vēsturi pasaulē un Latvijā.

28. maijā ĢIT par aktuālām tendencēm Eiropā neatkarīgās izdevējdarbības un mākslinieciskās izpausmes jomās stāstīs Jenni Ropa un Dunja Jankoviča, bet 29. maijā apmeklētājiem būs iespēja noklausīties filozofa Normunda Kozlova lekciju «Pašgetoizācija» un Jāņa Daugavieša priekšlasījumu «Latvijas zīnu neuzrakstītā vēsture».

Citi pasākumi

Līdztekus centrālajam pasākumam notiek festivālu pavadošās izstādes, kurās būs skatāmi darbi no jauniem un daudzsološiem Latvijas autoriem. Kalnciema kvartālā jau atvērta izstāde «Akvārijs», kurā piedalās Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūras studenti, bet peldošajā mākslas galerijā «Noass» skatāma «kuš!» rīkotā somu mākslinieku apvienības «Kutikuti» izstāde «Tempora Mutantur». Dažādu autoru izstādes norisinās arī citviet Rīgā un festivāla notikumu spektru papildinās arī mūziķu uzstāšanās un dejas. Pilna festivāla programma un plašāka informācija par pasākumiem pieejama RZF mājaslapā.