Publicitātes foto

No 23. maija līdz 3. jūnijam Rīgā norisināsies Rīgas Zīnu festivāls, veltīts neformālajai izdevējdarbībai jeb pašizdošanai. Festivāla pasākumi un izstādes norisināsies vairākās vietās galvaspilsētā.

Ziņas Fold 15. maijs, 2018

Zīnu festivāls Rīgā notiks jau otro gadu, un tā programmā nu jau tradicionāli ir gan vairākas izstādes un zīnu tirgus, gan zīnu konkurss,  diskusijas un radošās darbnīcas.

Mazas tirāžas, neliela formāta izdevumos jeb zīnos tiek publicēti oriģināli teksti, dzeja, komiksi, fotogrāfijas, gan ar roku zīmēti, gan datorā izstrādāti zīmējumi utt. Zīns ir demokrātisks un pieejams radošās izpausmes veids, un Rīgas Zīnu festivālā būs apskatāmi visdažādākie tā veidi.

Festivāls sāksies 23. maijā ar Annas Haifišas (Anna Haifisch) izstādes «The Artist» atklāšanu galerijā «Micēlijs» (Berga bazārā) un mākslinieces vadītu radošo darbnīcu Gētes institūtā Rīgā, savukārt festivāla centrālais notikums būs zīnu, mākslinieku grāmatu izstāde–pārdošana 25.–27. maijā Ģertrūdes ielas teātrī. Tajā piedalīsies autori, autoru kolektīvi un izdevniecības, kas nodarbojas ar zīnu veidošanu un publicēšanu. Izstādē būs aplūkojami arī Latvijas mākslinieku (Luīze Rukšāne, Alise Sondore, Rasa Pavilona, Rūdolfs Štamers, Līva Rutmane, Inga Ģibiete, Lote Vilma Vītiņa, Līga Spunde, Eltons Kūns) īpaši festivālam veidoti autorizdevumi, kā arī zīnu konkursa dalībnieku darbi.

Dažādās vietās Rīgā notiks mākslinieku Semija Šteina (Sammy Stein), Rasas Pavilonas, Palefruā (Palefroi) personālizstādes. Ģertrūdes ielas teātrī būs iespējams piedalīties diskusijā par pašizdošanu kā māksliniecisko praksi un tendencēm Eiropā neatkarīgās izdevējdarbības jomā.

 

Izvērsta Rīgas Zīnu festivāla programma, kā arī cita papildinformācija atrodama festivāla mājaslapā. Ieeja visos festivāla notikumos ir bez maksas. Festivālu reizi divos gados rīko «Popper Publishing» un «kuš! komikss».