Foto — Klāvs Loris

Sporta apģērbu zīmols «Muta» ir mākslinieku Paulas Pelšes un Klāva Lora kopīgais audekls. Grafikas uz vienkāršā piegriezuma krekliņiem un legingiem radītas, iedvesmojoties no abu uzņemtajām fotogrāfijām, kuras tapušas ceļojumos Latvijā un ārzemēs. Ar tām viņi vēlas mudināt cilvēkus būt tuvāk dabai un smelties tās spēku, arī atrodoties pilsētvidē.

Ziņas Fold 28. jūnijs, 2016

Paula Pelše un Klāvs Loris Latvijas vizuālās mākslas laukā nav pavisam jauni vārdi — absolvējuši Latvijas Mākslas akadēmiju, abi aktīvi piedalās izstādēs un guvuši atzinības par sasniegumiem, savukārt šī gada martā Rīgas Mākslas telpā bija apskatāma abu pirmā kopīgā izstāde «Mutuālisms». Paula ir grafiķe, viņas darbi ir smalki un tonāli niansēti, bet Klāvs, pazīstams arī kā viens no «Popper Magazine» veidotājiem, ir gleznotājs, kurš labprāt eksperimentē ar materiālu un aizraujas ar dabas un eksistenciālām tēmām.

Abu kopprojekts «Muta» tika radīts 2014. gadā, bet tā pirmsākumi meklējami vēl senāk, kad Klāva darbnīcā, viņa darbiem mutācijas ceļā attīstoties vienam no otra, tapa lielformāta gleznu sērija. Tā radās nosaukums «Muta» (no angļu valodas «mutation»), kas Klāva un Paulas skatījumā atspoguļo mākslas, mūzikas un dabas procesus, kad katras jaunas darbības sākums meklējams iepriekšējā, viss mainās un attīstās.

Sākotnēji projekts bija iecerēts kā platforma, kur pašiem radoši izpausties tādās jomās kā fotogrāfija, video, mūzika, grafikas dizains un glezniecība, taču Paulas aizraušanās ar jogu pamudināja izveidot sporta apģērbu zīmolu, kur visas minētās mākslinieciskās izpausmes varētu apvienot. «Muta» krekliņi un legingi izceļas ar interesantām apdrukām — mākslas darbiem, kuros redzami motīvi no Austrālijas lietus mežiem, okeāna piekrastēm Portugālē, Āfrikas tuksneša un Sicīlijas vulkāna, kā arī pašmāju mežiem un ūdeņiem.

Līdz šim «Muta» laidusi klajā divas apģērbu kolekcijas. Paula stāsta, ka pirmās kolekcijas «Stones» brīvā laika krekliņi sievietēm bija pieejami ierobežotā daudzumā, jo tie prasa laikietilpīgu roku darbu, kuru veic mākslinieki paši. Pirms šūšanas audumi vairākos slāņos tiek apdrukāti sietspiedes tehnikā, bet pēc tam vairākas stundas tvaicēti — tas ļauj gan nostiprināt krāsu, gan saglabāt audumu mīkstu un krītošu. Savukārt jaunākās kolekcijas «Breathe» sporta krekliņi un elastīgie legingi radīti aktivitātēm gan brīvā dabā, gan iekštelpās: «Tas var būt sveiciens saulei uz jogas paklājiņa agrā rīta stundā, ikdienas skrējiens mežā, intensīvs treniņš sporta zālē vai sapnis par klinšainas virsotnes sasniegšanu,» Paula papildina. Šobrīd «Muta» apģērbus iespējams iegādāties interneta veikalā, kā arī dažādos vasaras festivālos un pasākumos.