Vāka ilustrācija — Zane Zlemeša

Klajā nācis 26. komiksu žurnāla «š!» izdevums «Dada». Šoreiz tā vizuālo stāstu autori iedvesmojušies no dadaisma — starptautiskas mākslas kustības, kas aizsākās 1916. gadā Šveicē un ātri izplatījās gan Eiropā, gan ASV. Dadaisms pazīstams ar eksperimentālu un provokatīvu pieeju mākslas radīšanai, neierastu materiālu kombinēšanu, kolāžām — šīs iezīmes daļēji atklājas arī «Dada» lappusēs.

Ziņas Fold 2. novembris, 2016

Izdevniecības «kuš!» pārstāve Sanita Muižniece atklāj, ka jaunais «š!» komikss, iespējams, ir viens no eksperimentālākajiem līdz šim iznākušajiem numuriem. Par godu dadaisma simtgadei izdevniecība uzaicinājusi 21 mākslinieku no 13 valstīm radīt komiksu — parafrāzi par 20. gadsimta sākuma mākslas, literatūras un mūzikas virzienu, kas savulaik neatgriezeniski ietekmēja kultūras turpmāko attīstību. Līdzīgi kā dadaisma pārstāvji savulaik noliedza, ka viņu mākslā būtu meklējama kāda jēga, turklāt dzejnieks Tristans Carā manifestā pasludināja, ka «Dada nenozīmē neko», arī «š!» komiksa autori ļāvušies absurdajam, vārdu un formu bezjēdzīgam sakopojumam.

Krājuma ievadu rakstījusi Cīrihes universitātes literatūrzinātniece Agate Mareže (Agathe Mareuge), bet vizuālo stāstu autori ir Endrjū Bērkholders (Andrew Burkholder, ASV), Brī Moreno (Brie Moreno, Kanāda), Katija Serrao (Cátia Serrão, Portugāle), Daniels Lima (Daniel Lima, Angola), Dāvis Ozols (Latvija), Dunja Jankoviča (Dunja Janković, Horvātija), Dilans Džonss (Dylan Jones, ASV), Ernests Kļaviņš (Latvija), Jākko Pallasvo (Jaakko Pallasvuo, Somija), José Ja Ja Ja (Spānija), König Lü.Q. (Šveice), Līva Kandevica (Latvija), Maija Kurševa (Latvija), Marks Bells (Marc Bell, Kanāda), Mārtiņš Zutis (Latvija), Olafs Ladūss (Olaf Ladousse, Spānija), Romāns Muradovs (Роман Мурадов, Krievija), Saeina Parka (Saehan Park, Dienvidkoreja), Semijs Šteins (Sammy Stein, Francija), Vincents Frics (Vincent Fritz, Vācija) un Zane Zlemeša (Latvija).

«š!» tiek izdots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. To visērtāk iespējams iegādāties internetā, kā arī galerijā «Istaba» un veikalā «NicePlace Mansards».