Foto — Emīls Desjatņikovs

Ar aicinājumu «Atdod savu fasādi 3» ielu mākslinieks Dainis Rudens jeb Rudens Stencil meklē dažādas fasādes un brandmūrus Rīgā un tās apkaimē, lai uz tiem veidotu monumentālajā glezniecībā balstītus mākslas darbus.

Ziņas Fold 7. marts, 2017

Uzsākot iniciatīvu «Atdod savu fasādi 3» Facebook, Dainis Rudens jeb Rudens Stencil meklē fasādes, kuras ir vismaz divstāvu ēkas augstumā, atrastos Rīgā vai tās apkaimē. Vēlams, lai ēkas būtu privātīpašums, kura īpašnieki māksliniekam ļautu izpausties pēc savas ieceres, iepriekš to saskaņojot.

Publiski paužot aicinājumu «Atdod savu fasādi», Dainis Rudens līdz šim ir guvis plašu atsaucību un atradis fasādes uz kurām radījis šobrīd jau labi pazīstamus darbus, kas veido Rīgas seju un kļuvuši par iecienītiem apskates objektiem. Tiešā un pārnestā nozīmē vērienīgākie darbi ir kopā ar ielu mākslinieku Kiwie tapušais lielākais grafiti Baltijā «Saule. Pērkons. Daugava» Tallinas ielā un kopā ar mākslinieku Thobek īstenotais, Latvijas latam veltītais «20ls» monumentālais gleznojums kādā Ernesta Birznieka­–Upīša ielas iekšpagalmā, kā arī ir «Sarkanā» Sarkandaugavā. Par darbu «Sarkanā», kā arī Daiņa pieeju ielu mākslai un tās tapšanas procesu, vairāk iespējams uzzināt pirms dažiem gadiem tapušajā FOLD intervijā.

Pats Dainis savu veikumu salīdzina ar lidojošajiem ezeriem latviešu tautas pasakās un teikās: «tie lidoja virs Latvijas, meklējot īsto vietu, kur apmesties uz dzīvi. Manas idejas meklē Rīgas apkaimes fasādes un brandmūrus, lai atstātu pilsētvidē mūsu laikmeta nogriežņa un simtgades pēdas, kuras būtu saistošas ne tikai mums pašiem, bet arī Rīgas viesiem un iespējams arī nākamajām paaudzēm».

Dainis aicina atsaukties arī industriālajās ēkās un ražotnēs mītošos uzņēmumus, lai kopīgos sadarbības projektos īstenotu abpusēji saistošus fasāžu gleznojumus, kas vizuāli atsvaidzinātu industriālo apkārtni. Sazināties ar Daini Rudeni iespējams, rakstot e–pastu vai zvanot pa tālruni 26193882.