Rīgas Fotomēneša 2017 logotips — Artis Tauriņš

10. maijā sāksies starptautiskais festivāls «Rīgas Fotomēnesis 2017», kas norisināsies līdz mēneša beigām un piedāvās plašu notikumu programmu, aicinot uz izstādēm, lekcijām, mākslinieku prezentācijām, filmu seansiem un sarunām par aktuālo Ziemeļ– un Austrumeiropas fotogrāfijā.

Ziņas Fold 9. maijs, 2017

«Šī gada Rīgas Fotomēnesī vēlamies piedāvāt mazliet citādu skatījumu uz mūsu kolektīvo pagātni, ikdienas rituāliem, identitāti. Neskatoties uz sarežģītajiem un smagnējiem sociālpolitiskajiem vai personiskajiem kontekstiem, kas parādās mākslinieku darbos, viņu skatījums ir ne vien padziļināts un apdomīgs, bet arī ironisks, rotaļīgs, asprātīgs un neparasts,» ar festivāla tēmu iepazīstina fotogrāfs un Rīgas Fotomēneša direktors Arnis Balčus.

Festivāla centrālais notikums būs izstāde «Fakti un precizējumi», kas tiks atklāta 10. maijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālē. Izstādē būs aplūkojami četru mākslinieku —  Lūcijas Ņimcovas (Lucia Nimcova, Slovākija), Petera Puklusa (Peter Puklus, Ungārija), Pāvela Marijas Smežkaļa (Pavel Maria Smejkal, Slovākija) un Romana Korovina (Latvija) darbi. Tajos mākslinieki konstruē jaunus kritiskus skatījumus par kanonizētām vērtībām Rietumu medijos, ironizē par ikdienišķo un šķietami nesvarīgo, kā arī rada jaunas laikmetīgas pasakas par pagātnes saiknēm ar norisēm tagadnē. 11. maijā plkst. 15.00 notiks izstādes kuratoru Arņa Balčus un Aļņa Stakles vadīta ekskursija izstādē. Savukārt 16. un 18. maijā izstādē plānota skolēniem paredzēta lekcija par fotogrāfiju.

No 11. līdz 14. maijam K. K. fon Stricka villā notiks fotogrāmatām un pašizdošanai fotogrāfijā un vizuālajā mākslā veltīta izstāde un publiskās lekcijas «Self Publish Riga», ko rīko biedrība ISSP. 13. maijā K. K. fon Stricka villā no plkst. 13.00 līdz 19.00 notiks nozares ekspertu lekcijas par fotogrāmatām un to veidošanas procesu. Pieredzē dalīsies zviedru mākslinieki Klāra Šelstrēma (Klara Källström) un Tobiass Feldts (Thobias Fäldt), poļu fotogrāfu apvienības «Sptunik Photos» dalībniece Agņeška Raisa (Agnieszka Rayss), Donalds Vebers (Donald Weber, Kanāda), Peters Pukluss, Marina Paulenka (Horvātija), Toms Mrazausks (Tom Mrazauskas, «Brave Books», Lietuva/Vācija) un Mihals Ivanovskis (Michal Iwanowski, Lielbritānija). Pirmo reizi «Self Publish Riga» paredzēta arī izglītības programma bērniem un jauniešiem ekskursijas, darbnīcas un aktivitātes vismazākajiem izstādes apmeklētājiem.

Festivāla atklāšanas nedēļā notiks arī poļu mākslinieces Viktorijas Vojcehovskas (Wiktoria Wojciechowska) izstādes atklāšana Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Ilzes Vanagas izstādes atklāšana Kaņepes Kultūras centrā, starptautiskā konkursa «Fakti un precizējumi» uzvarētāju darbu projekcija, savukārt fotogrāfijai veltītais žurnāls «FK» prezentēs izdevumu «Latvijas Fotogrāfija 2017» un publiskā finālā tiks noskaidrots Latvijas labākais jaunais fotogrāfs vai fotogrāfe.

Rīgas Fotomēnesis notiek kopš 2014. gada, to rīko biedrība «Rīgas fotomēnesis», ISSP un «FK» sadarbībā ar Latvijas Fotogrāfijas muzeju, Laikmetīgās mākslas centru «kim?», LKA Rīgas Kino muzeju un Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Festivāls turpināsies līdz 31. maijam. Plašāka informācija par pasākumiem, norises vietām un pilna festivāla programma pieejama Rīgas Fotomēneša mājaslapā.