Vizuālā identitāte — Zigmunds Lapsa

No 10. maija līdz 3. jūnijam ISSP Galerijā norisināsies «Self Publish Riga 2018» —izstāde, lekcijas un prezentācijas, veltītas fotogrāmatām un pašizdošanai. «Self Publish Riga» ir viens no galvenajiem Rīgas Fotomēneša notikumiem, ko jau ceturto reizi rīko ISSP.

Ziņas Fold 8. maijs, 2018

Fotogrāfija un grāmata ir bijušas cieši saistītas jau kopš fotogrāfijas pirmsākumiem. Grāmata sniedz fotogrāfiem iespēju prezentēt savus darbus formātā, kura dzīve turpinās arī pēc izstādes beigām un kas viegli var aizceļot uz jebkuru pasaules vietu. Taču fotogrāmatu nevajadzētu uzskatīt tikai par izstādes katalogu — tā var kļūt arī par autonomu mākslas darbu, kurā būtiska nozīme ir ne tikai attēliem, bet arī to izkārtojumam un secībai, tekstam, grāmatas formātam, dizainam un drukai.

Fotogrāmatas pēdējo gadu laikā piedzīvojušas ievērojamu uzplaukumu pasaulē — tām veltītas neskaitāmas izstādes, festivāli, konkursi, un pašizdošana kļuvusi par populāru stratēģiju jauno mākslinieku vidū. Tomēr Latvijā joprojām fotogrāmatas tiek izdotas reti un arī pasaulē atzinību guvušas grāmatas šeit nav apskatāmas. «Self Publish Riga» — vienīgais fotogrāmatām veltītais festivāls Latvijā — kopš 2014. gada sācis šo ainu mainīt, piedāvājot plašu fotogrāmatu izstādi no visas pasaules, nozarē atzītu ekspertu publiskās lekcijas un diskusijas un fotogrāmatu maketu konkursu, mudinot arī vietējos autorus pievērsties fotogrāmatu veidošanai.

10. maijā plkst. 18.30 ISSP Galerijā Berga Bazārā tiks atklāta plaša starptautiska fotogrāmatu izstāde ar īpaši atlasītām grāmatu kolekcijām. 2018. gada «Self Publish Riga» izstādē īpaša uzmanība veltīta fotogrāfijas un valodas mijiedarbībai, iekļaujot grāmatu izlasi «Fotogrāmatas un teksts» (kuratore Evita Goze). Izstādē būs apskatāmi arī labākie fotogrāmatu maketu konkursam iesūtītie darbi no visas pasaules, Baltijas fotogrāmatas, vēsturiskas Latvijas fotogrāmatas (kurators Arnis Balčus), neatkarīgās izdevniecības «Akina Books» izdotās grāmatas un mākslinieces Annes Golazas (Anne Golaz, Šveice/Somija) instalācija «Corbeau».

Lekcijas un prezentācijas

12. maijā, 12.00–18.00 ISSP Galerijā notiks nozares ekspertu lekcijas un prezentācijas par fotogrāmatām, to veidošanu un izdošanu.

12.00–13.00

Liza Šteina (Lisa Stein, Vācija/Lielbritānija), kritiķe, interneta platformas «Photocaptionist» redaktore — «Photocaptionist»: Fotogrāfijas un teksta mīlasstāsts.

13.00–14.00

Anne Golaza (Anne Golaz, Šveice/Somija), māksliniece, un Antuāns Žakū (Antoine Jaccoud, Šveice), rakstnieks un dramaturgs — Kad saplūst stāstīšanas veidi: saruna par grāmatas «Corbeau» tapšanu.

15.00–16.00

Dītera Noiberta (Dieter Neubert, Vācija), «Kassel Fotobookfestival» direktora ieskats mīļākajās fotogrāmatās.

16.00–17.00

Alekss Bočeto (Alex Bocchetto) un Valentina Abenavoli, «Akina Books» (Itālija) —«Izpārdots — izdevējdarbības piedzīvojumi».

17.00–18.00

Huanans Rekena (Juanan Requena, Spānija), mākslinieks un grāmatu veidotājs — «Mērķis ir ceļš».

Ieeja «Self Publish Riga» izstādē un lekcijās ir bez maksas. Norises vieta: ISSP Galerija, Berga Bazārs, Marijas iela 13 k–3, Rīga. Plašāka informācija pieejama ISSP mājaslapā.

«Self Publish Riga» ir viens no Rīgas Fotomēneša 2018 notikumiem. Rīgas Fotomēnesis ir starptautisks fotogrāfijas festivāls, kas iepazīstina ar aktuālo Ziemeļ– un Austrumeiropas fotogrāfijā. Tā pasākumi norisinās maija garumā dažādās vietās Rīgā, bet vairākas izstādes būs apskatāmas vēl arī jūnijā. Pilna festivāla programma aplūkojama tā mājaslapā.