Sarunu festivāla «Lampa» vizuālā identitāte — «Armadillo»

Jau šonedēļ, no 30. jūnija līdz 1. jūlijam Cēsīs norisināsies trešais sarunu festivāls «Lampa», kas aptvers vairāk nekā 200 dažādām tēmām veltītus pasākumus, kuros uzstāsies dalībnieki no dažādām Latvijas vietām. Daļa no tiem būs atvēlēti arī diskusijām par jaunuzņēmumu darbību un radošajām industrijām.

Ziņas Fold 26. jūnijs, 2017

Sarunu festivāls «Lampa» ir ikgadējs brīvdabas pasākums, kas piedāvā platformu vērtīgām diskusijām, domu apmaiņai un redzesloka paplašināšanai. Šogad festivāla programma būs īpaši plaša — divu dienu garumā Cēsu pils parkā norisināsies darbnīcas, performances, spēles, viktorīnas, diskusijas un izrādes, kas jau tradicionāli aicinās uz sarunu par sabiedrībā aktuālām tēmām. Mērogā no ikdienišķiem līdz valstiski un starptautiski svarīgiem jautājumiem tiks diskutēts par izglītības, veselības, vides, politikas, valsts pārvaldes, drošības, kā arī ekonomikas un kultūras norisēm.

Festivālā piedalīsies valsts pārvaldes iestādes, uzņēmumi un apvienības, universitātes, nevalstiskās organizācijas, vēstniecības, mediju pārstāvji, viedokļu līderi un aktīvas Latvijas personības. «Politiķi, uzņēmēji, žurnālisti un lēmumu pieņēmēji, rakstnieki, reperi, mākslinieki, filozofi un pat garīdznieki,» daudzveidīgo dalībnieku sastāvu komentē festivāla direktore Ieva Morica.

Īpaši plašas sarunas šogad būs veltītas reģionālās attīstības jautājumiem Latvijā. Norisināsies diskusijas par aktīvu dzīvi ārpus Rīgas un citām lielajām pilsētām, pārliecinoties, ka Latvijas laukos un reģionālajos centros rit pilnvērtīga un uz attīstību vērsta ikdiena. Ar nebijušu vērienu šogad festivālā sevi pieteiks valsts pārvaldes iestādes, kā arī informācijas tehnoloģiju uzņēmumi un apvienības. Festivāls piedāvās arī virkni pasākumu, kuru fokusā būs radošās industrijas un jaunuzņēmumi.

30. jūnijs

12.30-13.45

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) teltī notiks darbnīca «Idejai nav nozīmes», kurā tiks noskaidrots, cik patiess ir daudzu uzņēmēju uzskats, ka labā biznesa idejā slēpjas nākotnes uzņēmuma panākumi. Pasākuma ietvaros notiks ideju ģenerēšana, novērtēšana un aprakstīšana, to vadīs LIAA Valmieras biznesa inkubatora vadītājs Jānis Kļaviņš. Darbnīca turpat notiks arī nākamajā dienā, 1. jūlijā plkst. 10.00–11.30 un 18.00–19.30.

12.30–13.45

Skatuvē «Apgaismo» notiks diskusija «Kam ir jāmainās, lai valstī rastos arvien vairāk inovatīvu IT jaunuzņēmumu?». Tajā piedalīsies konferences «TechChill» vadītāja Marija Ručevska, Ekonomikas ministra padomnieks Kaspars Bērziņš, LatBAN valdes priekšsēdētājs Jānis Rancāns, investīciju platformas «Twino» vadītājs Jevgeņijs Kazaņins un «Latvijas Mobilais Telefons» viceprezidents Ingmārs Pūķis. Diskusiju vadīs «TechHub Riga» līdzdibinātājs Ernests Štāls.

14.00–15.30

LIAA teltī gaidāma diskusija par koprades koncepta priekšrocībām un mīnusiem «Coworking — būs vai nebūs?». Tajā viedokļos dalīsies LIAA Radošo industriju inkubatora vadītāja Liene Pērkone, koprades telpas «DarbaVieta» līdzdibinātāja Kristīne Zamurajeva un digitālās vides entuziasts Kaspars Driķis, bet diskusiju vadīs Jelgavas biznesa inkubatora vadītājs un «Startup Grind Riga» dibinātājs Ņikita Kazakevičs.

20.00–21.30

«Lampa» pasākumu punktā «Mājvieta» diskusijas «Koprade — Cēsu nākotnes attīstības garants» dalībnieki turpinās attīstīt koprades tēmu plašākā mērogā. Cēsu novada pašvaldības pārstāvji, uzņēmēji, koprades un radošo telpu vadītāji spriedīs par faktoriem, kas veido šodienas mazpilsētu dzīvīgumu un nākotnes attīstību.

1. jūlijs

12.00–13.30

Par to, cik lielā mērā radošo industriju pārstāvji Latvijā ir pakļauti sociālās aizsardzības riskiem, kā pienākums ir palīdzēt nepatīkamās dzīves situācijās nokļuvušajiem, kā iespējams atgriezties radošajā darbībā un citiem jautājumiem diskusijā «Likteņa varā — sociālās aizsardzības riski radošajās industrijās nodarbinātajiem» uz skatuves «Staro» spriedīs LaIPA fonda «Līdzskaņa» un radošo industriju pārstāvji.

12.00–13.30

«TechHub» un «Squalio» teltī norisināsies prezentācijas un paneļdiskusija «Ievads jaunuzņēmumu (start–up) pasaulē — kāpēc tāda ažiotāža?». Jauno tehnoloģiju koprades telpas «TechHub Riga», konferences «TechChill» un citi Latvijas start–up vides pārstāvji šķetinās ar start–up vidi saistītos terminus un parādīs, cik dažādos ceļos iespējams iesaistīties gan inovāciju un jauno tehnoloģiju attīstīšanā, gan Latvijas globālās konkurētspējas veicināšanā.

12.00–13.30

LIAA teltī sarunā «No mušas līdz zilonim: ideju realizācijas process» par jaunrades procesu, ideju ģenerēšanu un iedvesmas avotiem stāstīs mūziķe Agnese Rakovska, mākslinieks un kurators Aigars Bikše, dizainere, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore un dizaina studijas «H2E» līdzdibinātāja Ingūna Elere.

14.00–15.30

Kolektīvās jeb pūļa finansēšanas platformas «Projektu banka» ietvaros jau finansēti 27 radoši projekti, iesaistot vairāk nekā 2000 ieguldītājus un piesaistot vairāk nekā 65 000 eiro ieguldījumus. Vairāk par tās darbību un projektu pieteikšanu būs iespējams uzzināt informatīvā pasākumā «Iespēju» teltī.

14.00–15.30

«TechHub» un «Squalio» teltī notiks saruna «Meitenes: programmētājas un start–up dibinātājas», kurā piedalīsies «TechChill», «Riga Tech Girls», «Google Developer Group Daugavpils» pārstāves, kā arī «TechHub» dibinātāji. Sarunu vadīs «Riga Tech Girls» līdzradītāja un apģērbu zīmola «Be–with» veidotāja Anna Andersone.

14.00–14.30

LIAA teltī par radošuma un uzņēmējdarbības mijiedarbību diskusijā «Kur sākas uzņēmējdarbība un kur (ne)beidzas [radošās industrijas]?» spriedīs mūziķis Jānis Aišpurs, uzņēmējs Dāvids Štēbelis, «ZGI Capital» investīciju direktors Rūdolfs Krese un «Creativity Lab» dibinātāja un partnere Latvijā Signe Adamoviča.

16.00–17.30

«TechHub» un «Squalio» teltī ieskatu jaunuzņēmumu vidē Latvijā sniegs prezentācija un paneļdiskusija «Latvijas start–up vides apskats un tās nākotne». Tajā start–up asociācijas «Startin.LV» pārstāvji sniegs īsu ieskatu par Latvijas start–up scēnu, tostarp par jaunieviesto start–up likumu, uzņēmumu statistiku, bet turpinājumā sekos diskusija, kurā jautājumus varēs uzdot ikviens interesents.

 

Festivālu «Lampa» organizē Fonds atvērtai sabiedrībai «DOTS», «Swedbank Latvija» un Cēsu novada pašvaldība ar Britu Padomes, Borisa un Ināras Teterevu fonda, Konrāda Adenauera Fonda, uzņēmuma «Enefit» un Eiropas Komisijas pārstāvniecības atbalstu.

 

Ar pilnu pasākumu programmu var iepazīties sarunu festivāla «Lampa» mājaslapā. Festivāls notiks 30. jūnijā un 1. jūlijā Cēsu pils parkā, ieeja bez maksas. Daļu pasākumu būs iespējams vērot arī LMT Straume tiešraidē.