Foto — Ivars Burtnieks

Jūlijā norisinājās otrā Starptautiskā dizaina vasaras skola MAD, kas Siguldā kopīgam darbam apvienoja dizainerus, māksliniekus, amatniekus un zinātniekus. Interesenti ir aicināti iepazīties ar vasaras skolā radītajiem darbiem MAD izstādē Siguldas Jaunajā pilī no 22. augusta līdz 10. septembrim.

Ziņas Fold 22. augusts, 2017

Starptautiskās dizaina vasaras skolas MAD mērķis ir caur praktisku darbu un radošiem eksperimentiem paplašināt izpratni par dizainu un amatniecību. Teorijas un hipotēzes pārbaudīt praksē, radīt jaunas lietas un pieredzes, draudzības un lietišķas attiecības, kas turpinās arī pēc vasaras skolas. Šogad vasaras skolas tēma bija «Biorevolūcija» un pasākumā piedalījās 30 studenti no 17 valstīm, 15 skolotāji, 6 amatnieki un divas bioloģiskās zemnieku saimniecības.

Vasaras skolas ietvaros Siguldas pilī izveidotā darbnīcā piecas starptautiskas studentu un skolotāju komandas meklēja praktiskus risinājumus pasaules pārapdzīvotības un cilvēka uztura problēmām. Autentiskā darba radīšanas procesā, kurā mijiedarbojas tradicionālā amatniecība, modernās tehnoloģijas un zinātne, tika radīti lietderīgi un estētiski dizaina un mākslas objekti — instrumenti, mašīnas, iekārtas un sistēmas —, kas nākotnē nodrošinās cilvēkiem pilnvērtīga uztura iegūšanu, ierobežotu dabas resursu apstākļos.

«Ir dzimusi jauna lauksaimniecības forma, un to ir aizsākuši dizaineri. Mēs esam jauna zemnieku paaudze — zemnieki bez zemes, un mums ir jāatrod veids, kā izdzīvot. Mēs ticam, ka cilvēki un mašīnas spēj organiski strādāt kopā un radīt neparedzamu pāreju nākamajā cilvēka attīstības posmā,» paveikto komentē vasaras skolas organizatori. «Inženieri ir pārvērtuši bioloģiju par dizaina disciplīnu, un tagad no mums ir atkarīgs, vai mācēsim to pielietot. Pasaule mainās no tehnisku objektu uz bioloģiskās sistēmas paradigmu un MAD 2017 tās apvieno».

No 22. augusta līdz 10. septembrim interesenti ir aicināti apskatīt Starptautiskajā dizaina vasaras skolā MAD radīto darbu izstādi Siguldas Jaunajā pilī, Pils ielā 16, Siguldā. Izstāde ir atvērta no otrdienas līdz svētdienai no plkst. 11.00 līdz 17.00 un ir apskatāma bez maksas.