Publicitātes attēls

Nepilna gada laikā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Radošo industriju inkubatorā norisinājies jau trešais biznesa ideju atlases konkurss atbalsta un pakalpojumu saņemšanai radošajās nozarēs. Trešajā iesaukumā uzņemti septiņi uzņēmumi inkubācijas programmā un desmit biznesa ideju autori pirmsinkubācijas programmā.

Ziņas Fold 4. janvāris, 2018

Starp Radošo industriju inkubatorā pārstāvētajām biznesa idejām, tāpat kā divos iepriekšējos iesaukumos, ir mode, tekstila izstrādājumi, interjers, mūzika un IT nozare. Salīdzinot ar pirmo un otro iesaukumu, klāt pievienojušās jaunas nozares — izdevējdarbība un kultūras mantojums.

Biznesa idejas modes industrijā izteikti vairāk iesniegtas pirmsinkubācijas programmā, kas ilgst sešus mēnešus. Šajā laikā ideju autoriem, izmantojot dažādus inkubatora sniegtos pakalpojumus, tostarp konsultācijas, mācības un darbnīcas, ir iespēja pārliecināties par savas idejas dzīvotspēju.

«Trešajā Radošo industriju inkubatora pieteikumu konkursā esam uzņēmuši krietni vairāk pieteikumu, nekā divos pirmajos iesaukumos. Kopā izvērtēšanai saņēmām aptuveni 50 pieteikumus gan pirmsinkubācijas, gan inkubācijas programmā. Tas ir tikai loģiski, jo par inkubatora sniegtajiem pakalpojumiem un iespējām ir uzzinājuši arvien jauni biznesa ideju autori un jaunie uzņēmēji, pateicoties gan mūsu esošajiem dalībniekiem, gan sadarbības partneriem. Tas, protams, noteic arī lielāku konkurenci pretendentu vidū,» komentē LIAA Radošo industriju inkubatora vadītāja Liene Pērkone.

Inkubācijas programmā dalību uzsākuši atšķirīgi uzņēmumi. «Vividly» izstrādā virtuālās realitātes platformu arhitektiem un 3D dizaineriem, kā arī piedāvā virtuālo realitāti lietot pilsētplānošanas un jaunu projektu komunikācijas stiprināšanai un popularizēšanai.

«Simple Way» ir uzņēmums, kas nodarbojas ar mūzikas iekārtu ražošanu un pārdošanu ierakstu studijām un koncertu norises vietām. Uzņēmums ražo un realizē profesionālās skaņu iekārtas — direktboksus (direct input box), ģitāras buferus, studijas kondensatoru mikrofonus un citu studijas tehniku.

«Be–with», par kuru FOLD rakstīja pagājušā gada februārī, rada apģērbu apskāvieniem. Apģērbam ir īpaši dizainētas slēptas kabatiņas siltiem apskāvieniem, kuras veidotas gan kā dizaina elements, gan arī kā funkcionāla detaļa, kas nodrošina pieeju pieskārienam pie valkātāja ādas. Apģērbs paredzēts attiecību veidošanai un stiprināšanai tuvāko cilvēku starpā un ir iecienīts kā unikāla un nozīmīga dāvana.

Vēl starp inkubācijas programmas dalībniekiem ir uzņēmums «Kur rodas», kas uzsācis izdevējdarbību, radot grāmatu sēriju «Kur rodas». Liela daļa bērnu nemaz nenojauš, kur patiesībā rodas pārtikas produkti, jo ir pieraduši tos redzēt jau iepakojumā un veikala plauktā. Grāmatu sērijas «Kur rodas» iepazīstina ar produktu apstrādāšanas, izplatīšanas procesu, kā arī par to pielietošanas iespējām.

Radošo industriju inkubatora trešā iesaukuma dalībnieku vidū ir iekļuvis arī uzņēmums «MeadowMe», kas ražo gultasveļu bērniem. «MeadowMe» zīmols idejas virzību uzsāka 2017. gada skumā, iestājoties pirmsinkubācijas programmā. Bet īsi pēc pirmsinkubācijas programmas noslēgšanas, izturot konkursu, tika uzņemts inkubācijas programmā.

Tāpat inkubācijas programmai pievienojies uzņēmums SIA «Ertho», kas veido interjera dizaina zīmolu «DeepLand» cilvēkiem ar augstām prasībām pret dzīves telpas kvalitāti. «DeepLand» piedāvā apdares materiālu jeb «dēlīšus» iekštelpu noformēšanai no masīvkūdras, kas  absorbē trokšņus, kā arī veicina telpā patīkamu mikroklimatu.

Savukārt «Purple Wizard» ir galda spēļu izdevniecība, kas izgudro, attīsta un rada galda spēles. Tās ir fantāzijas stila spēles, kas piesaista galda spēļu lietpratēju, pavisam jaunu spēlētāju un arī ģimeņu uzmanību, padarot spēli par aizraujošu, jautru un stratēģisku pieredzi.

Savukārt pirmsinkubācijas laikā 10 biznesa ideju autori ar Radošo industriju inkubatora atbalstu varēs noskaidrot, vai idejas ir komercializējamas un dzīvotspējīgas. Starp projektiem ir, piemēram, ideja par mazas kapacitātes apģērbu ražotni, apģērbu zīmolu izstrādi, tostarp ilgtspējīgu modi, izmantojot eko sertificētā procesā radītus audumus, kā arī ražojot pēc lēnās modes ražošanas modeļa.

Vēl starp biznesa idejām ir ģeneoloģiskās izpētes pakalpojumi, platforma ar mērķi pavērt plašākas iespējas jauniešiem iegūt pieredzi un iejusties sevis interesējošās jomās informafīvā un praktiskā izziņā, biznesa ideja par pūļa finansēšanas un privātā finansējuma atbalsta platformu Latvijas kultūras projektiem, kā arī produkts–spēle, kas paredzēts nošu apgūšanai.

Pērn septembrī LIAA izveidoja 15 biznesa inkubatorus visā Latvijā, kuru darbība finansēta ERAF projekta «Reģionālie biznesa inkubatori un radošo industriju inkubators» ietvaros. Vairāk par projektu, atbalsta programmām un iespējām pieteikties kādā no inkubatoriem iespējams uzzināt LIAA mājaslapā.