«RAF 1». Foto — Rīgas Motormuzejs

Šopēcpusdien, 24. maijā, CSDD Rīgas Motormuzejā tika atklāta izstāde «Daudzveidīgais RAF». Tajā apmeklētājiem ir iespēja vienkopus apskatīt līdz šim neeksponētu Latvijas industriālā dizaina leģendas, Rīgas autobusu fabrikas (RAF), spēkratu kolekciju un uzzināt vairāk par tās vēsturi.

Ziņas Fold 24. maijs, 2018

RAF gandrīz 50 gadus — no 1949. līdz 1998. gadam — ražoja mikroautobusus. RAF auto inženieri, veidojot dažādu busiņu virsbūves, kļuva par tā laika spēkratu  dizaina celmlaužiem visā Padomju Savienībā. Gandrīz tikpat lielā skaitā kā pasažieru auto, RAF ražoja arī speciālos transportlīdzekļus ar pielāgotiem virsbūvju risinājumiem, piemēram, operatīvo dienestu transportlīdzekļus, maršruta taksometrus, autovilcienus, elektromobiļus, kemperus un komerctransportu, tostarp pikapus, furgonus, autoveikalus, sanitāros un kravas automobiļus.

Rīgas Motormuzeja jaunajā izstādē «Daudzveidīgais RAF» interesentiem būs iespēja ieskatīties leģendas neredzamajā pusē. Pirmo reizi tiks eksponēti mazpazīstami RAF speciālie spēkrati, kas izgatavoti Rīgā, Duntes ielas darbnīcās. Izstāde tematiski turpinās Motormuzeja pastāvīgajā ekspozīcijā apskatāmo RAF spēkratu kolekciju.

Izstādē būs apskatāmi seši RAF būvēti spēkrati, piemēram, 1994. gadā ražots speciāla furgona– autoveikala eksperimentālais paraugs, rūpnīcā 70. gados izgatavotā RAF piekabe–vasarnīca, kā arī pēdējais RAF izstrādātais mikroautobusu modelis RAF «Stils». Viens no galvenajiem izstādes eksponātiem ir 1991. gadā RAF eksperimentālajā cehā izgatavotais mikroautobuss «RAF 1», pazīstams arī kā «RAF–Roksana», kura prototipa pabeigšanai bija piesaistīta Lielbritānijas dizaina firma «International Automotive Design». Izstādes «Daudzveidīgais RAF» kurators ir Rīgas Motormuzeja vadītājs Andrejs Beļinskis.

 

Izstāde «Daudzveidīgais RAF» līdz 16. septembrim skatāma CSDD Rīgas Motormuzejā, Sergeja Eizenšteina ielā 8, Rīgā.